Ekonomija

ME odgovorilo Rakčeviću: Kada nema argumenata,onda se ulazi u sferu floskula

Reagovanje Ministarstva ekonomije:

Kada se ne može polemisati argumentima, onda se ulazi u sferu floskula, kojima obiluje najnovije reagovanje iz URA. Kako je Ministarstvo ekonomije, međutim, potpuno potkovano činjenicama, u tom duhu će nastaviti i dalje da polemiše. 

Dakle, radi objektivnog informisanja javnosti pitamo gdje je to Ministarstvo ekonomije netačno informisalo javnost? Da li je tačno da je predlog akcionarskog ugovora sa A2A javan i da će o njemu da se izjasni, nakon Vlade Crne Gore, i Skupština? Da li je tačno da opozicija još uvijek nema prijedlog svog viđenja buduće saradnje sa A2A? Da li je  tačno da ste taj prijedlog najavljivali više od deset dana? 

Da li je tačno da je, umjesto modaliteta saradnje koji su, navodno, trebalo da budu bolji u odnosu na ono što je ispregovarala Vlada Crne Gore a što se, da podsjetimo, odnosi na saglasnost oko Bloka II TE PLjevlja, odricanje A2A arbitraže dok Država zadržava to pravo u slučaju štete na osnovu krivičnih postupaka, put opciju po kome država ima pravo da otkupi akcije A2A po cijeni od 250 miliona u sedam godišnjih rata, kao i pravo preče kupovine – URA ponudila Ugovor iz 2009.  godine koji je, opet, donijelaVlada Crne Gore? 

Takođe, radi javnosti, da li je tačno da je preduslov za izvršenje Call opcije postojanje sporazuma A2A i Države da indikatori nisu ispunjeni, odnosno odluka nezavisnog eksperta/arbitražnog tribunala kojom će se utvrditi da li su indikatori ispunjeni odnosno neispunjeni. Na osnovu takve odluke Država odnosno A2A bi imali sledeća prava: (A) ukoliko ekspert/arbitražni tribunal utvrdi da su ispunjeni indikatori A2A bi imao pravo da stekne većinski udio u EPCG odnosno (B) ukoliko ekspert/arbitražni tribunal utvrdi da indikatori nisu ispunjeni Država bi imala pravo da iskoristi svoju Call opciju, pri čemu se postavlja pitanje kupoprodajne cijene. Naime, Država bi morala da plati cijenu koja bi bila veoma blizu cijeni za koju je A2A stekao akcije.  Da li  je to konačni prijedlog URA? Da li je to čekala javnost svih ovih dana? 

Još jednom ponavljamo: Vlada Crne Gore je spremna da razmotri sve konkretne prijedloge koje ćemo uputiti kompaniji A2A. Te prijedloge, osim Vlade, čekaju i A2A ali i čitava crnogrorska javnost. 

Send this to a friend