Ekonomija

Medojević dostavio amandman na Zakon o konverziji kredita

Amandmanom se definiše da se otplatni plan kredita za period na koji je odobren utvrđuje korišćenjem nominalne kamatne stope od 8,2 odsto godišnje, primjenom složenog kamatnog računa i dekurzivnim načinom obračuna, sa stanjem duga na dan ustupanja potraživanja za dospjelu, neplaćenu glavnicu, dospjele, a neplaćene redovne kamate, počev od zaključenja ugovora o zajmu do dana kada je on ustupljen trećim licima, i nedospjelu glavnicu. 

Grupa poslanika 1. avgusta je ponovo u skupštinsku proceduru predala Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Predlog je, na inicijativu Medojevića, potpisalo 39 poslanika.

Pored poslanika DF-a, Predlog su potpisali i svi poslanici koji pripadaju Klubu nezavisnih poslanika, Albanske Alternative, Socijaldemokratske SDP i Socijalističke narodne partije SNP, kao i poslanik Hrvatske građanske inicijative HGI, Ljerka Dragičević.

Poslanici su potpisali i zahtjev za vanredno održavanje sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrao Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u CHF u eure, koja bi bila održana 30. avgusta.

Skupština krajem jula nije u načelu usvojila predložene izmjene i dopune zakona, koji je podnio Medojević, što je izazvalo negodovanje njega i njegovih partijskih kolega. Za usvajanje je bio potreban još jedan glas.

Nakon toga je dogovoreno da se krajem avgusta zakaže sjednica na kojoj će se izglasati izmjene i dopune Zakona, ali da se prije toga obave konsultacije svih uključenih strana.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane. 

Send this to a friend