Ekonomija

Metalac: Zakupac prekinuo proizvodnju

Riječ je o beogradskoj firmi Iskra promont, u vlasništvu Dejana Stabovića. Firma, koja je registrovana i u Nikšiću, prilikom ulaska u Metalac uposlila je oko 20 nekadašnjih radnika te fabrike koji su se zbog stečaja nalazili na evidenciji Biroa rada, prenosi MINA-business.

Predsjednik Sindikata, Mijo Ćipranić, kazao je da je direktor Aleksandar Stablović saopštio radnicima da im zakup ističe, da više ne mogu nastaviti proizvodnju, niti produžavati ugovore o radu.

„Zaposleni će na Biro rada, a poslodavac bi zarade za oktobar i novembar, kako je kazao, trebalo da isplati do kraja decembra, kao i doprinose za poslednjih devet mjeseci. Za nekoliko radnika koji su kasnije uposleni, ugovor o radu još nije istekao, ali ni oni ne mogu raditi, jer nema struje u fabrici“, saopštio je Ćipranić nakon zbora zaposlenih.

Prema njegovim riječima, radnike sleduju otpremnine od po 10,7 hiljada EUR, shodno Vladinom programu.

Ćipranić je saopštio da im je stečajni upravnik, Saša Zejak, kazao da će poslati zahtjev za obezbjeđenje socijalnog programa radnicma Metalca, ali im nije mogao garantovati isplatu zaostalih zarada, jer je to u nadležnosti zakupca.

„Za preuzimanje Metalca je raspisan novi oglas, ali se do sada nije niko javio. Dugovanja iz stečajne mase za ranije zaostale plate i doprinose za nekadašnje radnike iznose ukupno oko dva miliona EUR“, rekao je Ćipranić.

Radnik Miroslav Jokić ocijenio je da su se stekli svi uslovi za isplatu otpremnina, shodno dogovoru da raniji zaposleni, koji nijesu dobili penziju, u slučaju da poslodavac koji ih je angažovao otkaže ugovor o zakupu ili ih proglasi tehnološkim viškom, imaju pravo na taj novac. 

Prema njegovim riječima, njihovih osam kolega, koje je zakupac proglasio tehnološkim viškom, otpremnine su dobili prošle sedmice zbog čega i preostalih 19 ranijih radnika očekuju isplatu shodno obećanju iz Ministarstva ekonomije.

Send this to a friend