Ekonomija

Metalci od sjutra ispred Ministarstva ekonomije

 

 

Razlog za takvu odluku je, prema riječima bivšeg radnika Metalca Milisava Đukanovića, izostanak odgovora na radničke dopise upućene ministarstvima ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja, u kojima su zahtijevali isplatu zaostalih potraživanja.

„Već desetak dana se uzaludno okupljamo ispred prostorija Metalca u Nikšiću. Ukoliko se našim zahtjevima ne udovolji ni nakon protsta u Podgorici, od naredne sedmice ćemo početi štrajk glađu“, poručio je Đukanović. 

Bivši radnici Metalca ranije su upozorili da će do sjutra čekati sastanak sa nadležnim iz ministarstava ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja, nakon čega će protest preseliti u Podgoricu.

Đukanović je kazao da je za isplatu preostalih potraživanja neophodno 155 hiljada eura. On je podsjetio da je 29 radnika otkaze dobilo 2012. godine zbog postupka dobrovoljne likvidacije fabrike, od kojih je do sada većina dobila penziju.

Sadašnji vlasnik Metalca, Nikola Furundžić, dobio je kredit od 1,5 miliona eura za koji je garantovala Vlada na ime rješavanja situacije u fabrici i isplate otpremnina radnicima.

Nezadovoljstvo je pokazala i druga grupa nikšićkih metalaca koji traže i isplatu 19 zarada iz stečajne mase, za koje im je nakon štrajka u Podgorici, kako tvrde, bilo obećano da će ih dobiti do 15. januara prošle godine.

Isplata radnicima bi po tom osnovu iznosila po oko 3,7 hiljada eura.

Metalac je od kraja 2014. godine u stečaju, a ugovor sa posljednjim zakupcem beogradskim preduzećem Iskra Promont prestao je 27. decembra prošle godine.

Nova prodaja imovine preduzeća raspisana je po cijeni od 3,44 miliona EUR, a ponude se Privredom sudu mogu dostavljati do 2. marta.

 

Send this to a friend