Ekonomija

Milijardu eura za podršku infrastrukturnim projektima zemalja Zapadnog Balkana

Na otvaranju konferencije govorili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Kosova,Hašim Tači i komesar EU za proširenje i susjednu politiku Johanes Han. Crnogorsku delegaciju predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. 

“Snažnije povezivanje zemalja Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta transportne politike EU, sa ciljem izgradnje osnovne mreže koja će obuhvatiti glavne gradove i koja će se dalje razvijati kroz zajedničku posvećenost uz fokus na zajednički odabranim prioritetnim priojektima“, kazao je komesar Han. 

On je poručio da će EU kroz različite programe i finansijski pomoći dalji razvoj zapadnobalkanske inicijative za razvoj infrastrukture, te najavio podršku od milijardu eura za podršku infrastrukturnim projektima u narednom periodu.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Kosova Hašim Tači je kazao da dobri susjedski odnosi, dijalog i saradnja predstavljaju osnov za uspjeh u integracionim procesima zemalja Zapadnog Balkana. 

“Dobra komunikacijai regionalna saradnja ruši zidove među narodima ovog regiona i to je najveći uspjeh ove inicijative, koju od početka podržava i Evropska unija“, istakao je Tači. 

Potpredsjednik Lukšić je kazao da je inicijativa od samog početka imala za cilj identiifikovanje prioritetnih oblasti zajedničkog djelovanja koje će rezultirati boljom infrastrukturnom povezanošću i investicijama koje će ubrzati ekonomski razvoj. 

On je ukazao na važnost zajedničkog prevazilaženja izazova koji će stvoriti uslove i za kvalitetnije spovođenje zajedničkih projekata u narednom periodu, čemu u prilog govori i današnja ministarska konferencija. 

“Danas smo postigli saglasnost ne samo o narednim koracima već i u pogledu identifikovanja osnovne mreže koridora i uvjeren sam da će dalji razvoj oveinicijative pomoći zemljama da u međuperiodu, do ostvarivanja punopravnog članstva u EU, iskoriste sve mogućnosti za brži ekonomski razvoj regiona”, istakao je Lukšić.

Konferencija u Prištini bila je prilika da se predstave dobre prakse iz regiona u pogledu jedinstvenih sektorskih prioriteta, pripremljenih od strane nacionalnih investicionih komiteta, a okupila je šefove diplomatija i ministre saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore), kao i visoke predstavnike međunarodne zajednice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Sudeći po komentarima –Sudeći po komentarima – najbolje je da se ništa ne radi. Prolazi bijesno auto pored mitinga i iz njega izlazi dobro obučen čovjek. Pita prvog mitingaša: “Zašto protestujete?” Ovaj mu odgovara: “Mi smo radnici propale firme i tražimo posao.” Bogataš odgovara: “Javi mi se sjutra. Dobićeš posao, 1000eura platu, radno vrijeme 8 sati, pet dana nedeljno.” Mitingaš… Više »

spojsis
Gost
spojsis

Jos samo neko da napise te projekte
Jos samo neko da napise te projekte

ime
Gost
ime

Neko donese milijardu, a neko spizda na autoput
Neko donese milijardu, a neko spizda na autoput

Anonimni
Gost
Anonimni

sto se trljau ruke
sto se trljau ruke

Anonimni
Gost
Anonimni

Kako ce kod nas da se neki
Kako ce kod nas da se neki ugrade u ove projekte….

Send this to a friend