Ekonomija

Miljanić: Sudske presude – novi način bogaćenja “zaslužnih” pojedinaca

Miljanić navodi da su te presude, “za razliku od ranijih modela klasične pljačke države, način da se kroz takozvani legalni okvir, odnosno zamaskiranim sudskim odlukama, dodatno napune džepovi ‘zaslužnih’ pojedinaca kroz sumnjive transakcije u navodno pravnom zapletu”.

“Kao primjer za ovakve neodgovorne postupke više političko pravnih aktera su odluke o isplati sedam miliona eura biznismenu Acu Đukanoviću, bratu premijera Mila Đukanovića.  U konkretnom slučaju, nijedno nadležno državno tužilaštvo čak i ne zanima ko je odgovoran za ovakav štetni ugovor i režiranu situaciju kojim su građani Crne Gore oštećeni za visoki iznos”, istakao je Miljanić.

Sa tim iznosom,  dodao je on, moglo je da se napravi nekoliko škola, vrtića ili zdravstvenih ustanova.

“Formula je već uigrana – sud presuđuje, država i građani oštećeni, a odgovornih nema”, rekao je Miljanić.

On je podsjetio i na presudu kojom se iz budžeta Crne Gore isplaćuje 80.000 eura bivšem direktoru javnog servisa Branku Vojičiću.

“Umjesto da se tužilaštvo pozabavi poslovanjem javnog servisa u tom periodu, prvog čovjeka nagrađuju sa 80.000 eura – novca osiromašenih građana Crne Gore. Javnost je mogla saznati i da je 80.000 eura suma koja do kraja ne zadovoljava apetite dobitnika koji, po svemu sudeći, smatra da njegovo odano  služenje polugama vlasti i profesionalno srozavanje televizije zaslužuje veće novčane kompenzacije. Sve ovo nam ukazuje da smo svjedoci uvođenja nove prakse devastiranja budžeta Crne Gore, sa loše odglumljenim takozvanim legalističkim putem,  preko namjerno stvaranih pravnih situacija i sudskih presuda, a s istim pljačkaškim ciljem – da se se pojedincima bliskim vlasti pune džepovi na račun građana Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Send this to a friend