Ekonomija

Milošević trenira moć u Bjanki, a građani plaćaju

Izgleda da je svoju “kontrolnodirektorsku” funkciju shvatio više kao obavezu da onemogući zapošljavanje, iako njegov Zavod iz državnog budžeta dobija pare da zapošljava ljude, pišu Vikend novine.

Druga dimenzija Miloševićevog “kontrolno-direktorskog” djelovanja u vremenu od kada je na čelu Zavoda, jeste proganjanje ljudi koji od ranije rade u ovoj ustanovi. Već smo čitali o njegovom permanentnom mobingu prema gospođi Sredanović, a nije se libio ni da lažno optužuje ljude. To je potvrđeno odbacivanjem njegove krivične prijave protiv Jelića, koju je tužilaštvo odbacilo.

Ove nedjelje Milošević je potvrdio da posjeduje menadžerski dar i za oblast turizma, sa elementima specijalističke edukacije. U minula dva dana, naime, organizovao je za 24 zaposlena Zavoda trodnevni izlet u Kolašin, kako bi se, valjda, sklonili od podgoričkog žaropeka, a častio ih je boravkom u prestižnoj “Bjanki”.

Ovaj izlet organizovan je pod nazivom “seminar za izgradnju tima, sa refleksijom na organizacijsku kulturu, vezano za modele komunikacije među zaposlenima, aktivnosti na izgradnji povjerenja među zaposlenim i važnost iste za razvoj organizacije, liderstvo u organizaciji i različitosti u načinima upravljanja”. (Ne morate ponovo čitati, baš tako piše!)

Od četvrtka je ova ekipa iz Zavoda, sa sve pauzama za kafu i ručak, vrijedno učila ove vještine, a napuštanje jednokrevetnih soba u “Bjanki” predviđeno je za subotu ujutro.

Milošević je, vrlo transparentno, na sajtu Zavoda objavio kako će, po predračunu “Bjanke” ovaj ugodan trodnevni izlet koštati 4.238,40 eura, ne računajući troškove prevoza, dnevnice i ostale troškove koji idu uz ovakve seminare. Objavljeno je, takođe, da će trener i edukator na ovom seminaru biti izvjesni Marko Gazivoda, čiji honorar iznosi 300 eura.

Tako je Milošević potrošio više od pet hiljada eura novca poreskih obveznika kako bi se u Kolašinu trenirali “modeli komunikacije među zaposlenima u Zavodu”. Nije poznato po kojem kriterijumu je napravljen izbor učesnika ovog izleta, pardon, seminara, ali sigurno ni njima nije bilo lako. Jer za samo dva dana teško je zapamtiti samo naslove “treninga” koji su bili u programu, a ne ovladati tako složenim štivom kao što je “refleksija na organizacijsku strukturu”, “ili upotreba moći”, ili “liderstvo i različitosti u načinima upravljanja”…

Posebno zato što je, prema agendi ovog “seminara”, od dolaska u “Bjanku” na ručak u četvrtak, do doručka i odjave u podne u subotu, sav program sabijen u samo šest radnih sati.

Edukativni sadržaji pod nazivom “liderstvo”, “upotreba moći” ili “modeli komunikacije među zaposlenima”, s druge strane, otvaraju mogućnost za zaključak da je namjera direktora Miloševića bila da “izgradi tim” unutar Zavoda koji će primjenjivati njegove metoda “liderstva” i “upotrebe moći”, kao u slučajevima gospođe Sredanović i Jelića.

U svakom slučaju, na ovom trodnevnom kolašinskom izletu 24 zaposlena iz Zavoda za zapošljavanje, tema nijesu bili nezaposleni. Jer, po svemu sudeći, novog direktora Zavoda najmanje zanima zapošljavanje. On ima neke druge prioritete. Barem dok “trojka” ne napusti vladu, kao što najavljuje, pa i on potone s njima po dubini.

Send this to a friend