Ekonomija

Ministarstvo ekonomije nije zaduženo za izmirenje obaveza radnicima KAP-a

Iz Ministarstva su, povodom navoda u pojedinim medijima, ponovili da taj Vladin resor nije nadležan za sprovođenje zakona, niti je to u tom pravnom aktu navedeno.

“Ministarstvo nije zaduženo ni za pravljenje spiskova i dostavljanje istih bilo kojem organu. Stav Ministarstva po tom pitanju je poznat javnosti i više puta ponovljen, tako da se niko ne može pozivati na nadležnosti Ministarstva po tom osnovu”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je stav po tom pitanju dala i Vlada.

Ministar finansija Raško Konjević ranije je saopštio da sredstva ne mogu biti isplaćena dok se ne dostave spiskovi sa imenima radnika.

Skupština je sredinom prošle godine usvojila Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju. Zakon je trebalo da se realizuje do 31. marta ove godine. Zakonom je predviđeno da se za otpremnine 414 penzionera KAP-a isplati 5,45 miliona eura.

Penzioneri KAP-a protestuju od kraja marta tražeći da im se isplate otpremnine shodno zakonu koji je usvojila Skupština kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Send this to a friend