Ekonomija

Ministarstvo ekonomije pomaže razvoj proizvodnje i agroturizma

Klasterima koji ispune potrebne uslove iz poziva, Ministarstvo ekonomije refundira do 70 odsto vrijednosti nabavljenje opreme bez PDV-a, ili do 10.000 eura.

„Cilj programa je prevazilaženje uskih grla u poslovanju preduzeća kroz nabavku proizvodne opreme, a prednost u dodjeli sredstava imaju klasteri iz sjevernog regiona i manje razvijenih opština“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Podrška u okviru programa u 2015. će, dodaje se, obuhvatiti i refundaciju do 70 odsto opravdanih troškova akreditacije privrednih društava za ocjenu usaglašenosti, i to za seriju standarda MEST EN ISO/IEC 17000. Za privredna društva koja ispune sve uslove iz navedenog programa i javnog poziva, Ministarstvo ekonomije će refundirati do 70 odsto vrijednosti investicije, odnosno najviše 5.000 eura, a prednost imaju privredna društva iz sjevernog regiona i manje razvijenih opština.

„Takođe, u okviru skupa mjera podrške malim i srednjim preduzećima, Ministarstvo ekonomije će već od idućeg mjeseca ući u realizaciju Programa podrške povećanju stepena finalizacije u proizvodnji, odnosno prerađivačkoj industriji. Predmet programa će se takođe odnositi na subvencije za refundaciju dijela opravdanih troškova usmjerenih na povećanje dodate vrijednosti u proizvodnji, odnosno stepena prerade sirovine i njenog približavanja polugotovom ili gotovom proizvodu. Osim finansijske, Ministarstvo ekonomije pruža i savjetodavnu podršku malim i srednjim preduzećima koja se odnosi na intenzivniju komunikaciju i razmjenu informacija sa lokalnim biznis centrima, obuku u pisanju projektnih aplikacija, informisanje predstavnika privrede o javnim pozivima za finansijsku pomoć iz EU fondova i drugih izvora“, ističe se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Dodaje se da će ta institucija nastaviti sa realizacijom Programa povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, po odobrenju njegove realizacije za 2015. godinu od Vlade.

„Program se odnosi na refundaciju do 70 odsto opravdanih troškova za preduzetnike i mala privredna društva i do 60 odsto opravdanih troškova za srednja privredna društva u oblasti prerađivačke industrije, trgovine, turizma, ugostiteljstva itd, a koji se odnose na implementaciju serije standarda ISO 22000 i/ili HACCP uputstva, kao i standarda na dobrovoljnoj osnovi poput MEST EN ISO 9000, MEST ISO 14001 i standarda serije MEST EN ISO 14000, serija MEST OHSAS 18000, HALAL, KOSHER, GMP, GDP“, piše u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Send this to a friend