Ekonomija

Ministarstvo finansija odložilo naplatu 5,7 miliona eura

Najveći dio poreza koji nijesu naplaćeni odnosi se na Eurofond i Hit Montenegro, 5,3 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija u koje je “Dan” imao uvid.

Ministarstvo je 12 rješenja donijelo do 8. aprila, kada je Ustavni sud donio odluku da uredbu proglasi neustavnom, jer nije usklađena sa novim nego sa starim zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Zbog takve odluke Ustavnog suda, poreskim obveznicima, kojima je odložena naplata za period poslije 8. aprila, prestala su da važe rješenja. Međutim Vlada je na sjednici u četvrtak donijela novu, pravilno usklađenu uredbu koja je gotovo ista kao i prethodna iz 2009. godine.

Najveći dio poreskog duga, u visini od 2,5 miliona eura, odložen je firmi Bjelasica Rada, čiji je većinski vlasnik Eurofond. Njima je omogućeno da taj novac plate u šest rata. Hit Montenegru, čiji je stoprocentni vlasnik od januara grčki biznismen Petros Statis, do 1. avgusta je odloženo plaćanje 2,3 miliona poreza. Preduzeću Knjaz omogućeno je da 118 hiljada plati u devet rata, Pinku M da u 12 rata izmiri dug po osnovu poreza i doprinosa na plate od 102,8 hiljada eura. Bjelopoljskom Durmitoru omogućeno je da 61 hiljadu plati u šest rata, dok je Mon presu odloženo plaćanje 42,6 hiljada poreza na dodatu vrijednost PDV do 1. juna. Komp komercu je omogućeno da poreski dug plati u šest rata, kao i Fan faniju.

Ministarstvo finansija je ove godine donijelo tri rješenja kojima je olakšalo plaćanje poreza za građane.

Send this to a friend