Ekonomija

Ministarstvo finansija razmatra kako da kredit za auto-put ne bude preskup

Auto-put je vrijedan 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

“Ministarstvo finansija planira da sprovede aktivnosti na zaštiti od pomenutih rizika, i zaključenje aranžmana kojim bi bila osigurana stabilna i fiksna otplata obaveza po ovom aranžmanu. Na osnovu analize tržišta, razgovora sa finansijskim institucijama i prikupljenih ponuda, donijeće se odluka koja je opcija najprihvatljivija i koja će obezbijediti najmanje izdatke za pomenuti aranžman”, objasnili su iz Ministarstva finansija komentarišući kritike da je dio ugovora sa Kinezima koji se odnosi na kursne razlike štetan po Crnu Goru.

U Ministarstvu finansija kažu da oko hedžing aranžmana, nema potrebe da se dogovoraju sa kineskom Exim bankom.

“Taj postupak je interna stvar svake države i njene finansijske politike, a kreditnim aranžmanom sa bankom definisano je da će Vlada Crne Gore sredstva kredita vraćati u US dolarima”, objašnjavaju iz Ministarstva.

U ovom Vladinom resoru kažu da svakodnevno prate stanje na međunarodnom tržištu valuta i vrlo je teško i dodaju da je rizično praviti bilo kakve projekcije vezano za buduća kretanja, imajući u vidu da je ovo tržište izuzetno promjenjivo.

Imajući u vidu su Vlada Crne Gore i Exim banka zaključile kreditni aranžman u US dolarima, a da je domaća valuta euro, zbog rizika i izloženosti kursnim razlikama, Ministarstvo finansija će preduzeti potrebne mjere kako bi se zaštitilo da pomenute promjene kursa, značajnije utiču na finansijsku obavezu i visinu otplate kažu u Ministarstvu i podsjećaju da promjena kursa na tržištu, može imati značajnijeg uticaja nakon isteka grejs perioda od šest godina i početka isplate glavnice.

Send this to a friend