Ekonomija

Ministarstvo: HE na Morači u skladu sa najboljim međunarodnim standardima

U Ministarstvu ponavljaju da Vlada Crne Gore tek u narednom periodu očekuje dostavljanje tehničkih i komercijalnih ponuda od više potencijalnih investitora, a upravo u cilju njihove evaluacije formiraće Komisiju za ocjenu potencijalnih investitora.

Istuču i da je netačan navod ove NVO da Ministarstvo ekonomije pomenuti projekat vodi netransparentno. Javnost je, kako kažu, u kontinuitetu obavještavana o toku realizacije projekta HE na Morači i potpisanim memorandumima u toj oblasti sa više zainteresovanih investitora i zemalja, među kojima su i investitori iz zemalja članica EU. 

“Pomenuti memorandumi, između ostalog, predviđaju određene obaveze i Vlade i zainteresovanog investitora, kao što su pružanje svih neophodnih informacija zainteresovanoj strani za pripremu Predloga projekta, odnosno sprovođenje neophodnih terenskih ispitivanja od strane potencijalnog investitora, kako bi potvrdila postojeće studije u vezi sa projektom i pripremila tehničke i komercijalne predloge za njegovu realizaciju, a sve u skladu sa međunarodno priznatim standardima“, navedeno je u reagovanju Ministarstva.

Podsjećaju i da je Ministarstvo  ekonomije, prije donošenja Strategije razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine i pratećeg Akcionog plana, sprovelo niz javnih rasprava na kojima je zainteresovana javnost imala priliku da dostavi mišljenja i sugestije na ovaj i sve druge projekte iz oblasti energetike.

“Dakle, u cilju iznalaženja najpovoljnijeg rješenja za projekat HE na Morači, Ministarstvo ekonomije je otvoreno za predloge i nova rješenja ukoliko se ona pokažu boljim od postojećih, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o detaljima ponuda, kao i da li je i koja od njih najprihvatljivija“, ističe se u reagovanju.

U Ministarstvu poručuju da su poštovanje najviših standarda u oblasti energetike, primjena najboljih tehničkih rješenja uz obezbjeđivanje najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite životne sredine kriterijumi na kojima Vlada Crne Gore insistira prilikom pripreme projekta.

Send this to a friend