Ekonomija

Ministarstvo: Izdavanje dozvola nije diskreciono pravo Gvozdenovića, već naša obaveza

Odbornici Demokratskog fronta DF u Skupštini opštine Budva Stevan Džaković i dr Božidar Vujičić su podnijeli krivičnu pijavu specijalnom držanom tužilaštvu protiv aktuelnog ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozenovića. Oni su u krivičnoj prjavi naveli da je Gvozdenović kriv za višemilionske štete koje je nanio budžetu Opštine Budva izgradnjom komercijalnog centra “TQ Plaza”. 

U Ministarstvu ponavljaju da su, po zahtjevu Opštine Budva, izdali građevinsku dozvolu za izvođenje pripremnih i prethodnih radova na izgradnji objekta na predmetnoj lokaciji 12. oktobra 2007. godine.

“Građevinska dozvola za objekat TQ Plaza izdata je u skladu sa zakonom, na ime investitora i suinvestitora, odnosno na Opštinu Budva i D.O.O. ‘’Tradeunique CG’’ – Budva 20. januara 2009. godine”, navedeno je u reagovanju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Svi podaci o izdatoj građevinskoj dozvoli su, kako kažu, javni i dostupni. Vjeruju i da su podaci iz predmetnog ugovora investitora i suinvestitora, koji je u isključivoj nadležnosti opštine, dostupni odbornicima SO Budva. 

“Izdavanje navedenih dokumenata je podrazumijevalo i prethodne radnje po posebnim propisima, kao što je pribavljanje saglasnosti koje izdaju lokalni i državni organi. Riječ je o saglasnosti od EPCG, saglasnosti od JP Vodovod i kanalizacija, saglasnosti MUP-a, ekološkoj saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove životne sredine, sanitarnoj saglasnosti Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, saglasnosti Sekretarijata za komunalno-stambene poslove opštine Budva, TK saglasnosti crnogorskog Telekoma i mišljenju Ministarstva za ekonomski razvoj”, objašnjeno je u reagovanju.

Ugovorom između opštine Budva kao investitora i TradeUnique-a kao suinvestitora definisani su odnosi između dva ugovarača. 

Stručna lica u Ministarstvu bave se kontrolom dokumentacije koja je podnijeta uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. 

Stoga u tom Vladinom resoru ponavljaju da izdavanje dozvola nije diskreciono pravo ministra, već obaveza Ministarstva, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, a njihovu ispunjenost provjerava stručni tim iz Ministarstva, koji je i supotpisnik dozvole. 

“Svi podaci o izdatoj dozvoli su dostupni zainteresovanoj javnosti, pa u skladu sa tim, vjerujemo da će se ubuduće ovakvo djelovanje zasnivati na provjerenim informacijama i činjenicama, a ne proizvoljnim navodima i napadima. Pozivamo takođe i sve medije u Crnoj Gori da uz profesionalni odnos, sami reaguju na ponavljanje netačnih navoda koji su već argumentovano demantovani, s obzirom na to da smo sve ranije napade u vezi sa ovim slučajem i ulogom Ministarstva detaljno pojasnili javnosti”, poručili su u Ministarstvu.

Send this to a friend