Ekonomija

Ministarstvo poljoprivrede u kampanji o značaju zemljišta

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tempo iskorištavanja obradivog zemljišta prijeti da ugrozi proizvodnju hrane u budućnosti.

Zato se pažnja usmjereva na održivi pristup ekspolataciji koji će omogućiti zadržavanje kvaliteta zemljišta i nakon višegodišnjeg korištenja.

“Uloga zemljišta je višestruka. Zemljište nema glas kojim bi nam ukazalo na trenutno stanje, ali je veliki saveznik u proizvodnji hrane“, kazao je generalni direktor FAO José Graziano da Silva.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović upozorio je da je obradivo zemljišta je u opasnosti zbog širenja gradova, sječe šuma, neodrživog korišćenja zemljišta, zagađenja, klimatskih promjena, prekomjerne ispaše.

“Degradacija zemljišta danas predstavlja otimanje obradivog zemljišta od budućih generacija. Dodatno, ugrožavamo lanac bezbjednosti hrane kome smo sve više posvećeni u Crnoj Gori”, istakao je on

Procjena FAO je da je trećina ukupnog zemljišta degradirana erozijom, salinizacijom, kisjelim kišama i drugim vidovima zagađenja koje se javljaju kao posljedica neadekvatnog upravljanja ovim resursom. Ako se ništa ne promijeni do 2050. godine količina obradivog zemljišta po stanovniku planete Zemlje će iznositi svega 1/4 količine iz 1960. godine. 

Na inicijativu kralja Tajlanda Bhumibola Aduljadeja 2002. godine 05. decembar je proglašen za Svjetski dan zemljišta. Tokom ove godine cilj je podizanje svijesti o važnosti zdravog zemljišta za zdrav život, i zalaganje za održivo korišćenje ovog resursa. Međunarodna godina zemljišta će dati kontinuitet u daljem radu, podršci poljoprivrednih gazdinstva.

Send this to a friend