Ekonomija

Ministarstvo pomaže Novljanima u uzgoju i preradi divlje narandže

O mogućnostima saradnje i međusobnog informisanja radi korišćenja sredstava dostupnih EU fondova u Ministarstvu razgovarali su predstavnici Opštine Herceg Novi i Ministarstva, prenosi Radio Jadran.

Specifičnost korišćenja pretpristupnih sredstava namjenjenih razvoju konkurentnosti u oblasti poljoprivrede odnosi se na to da cjelokupna sredstava opredijeljena Crnoj Gori idu direktno poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kroz bespovratnu pomoć u maksimalnom iznosu od 70 odsto od vrijednosti projekta.

U narednim godinama očekuje se otvaranje konkursa na kojima će domaći poljoprivrednici moći da kandiduju svoje projekte koji se, između ostalog, odnose na izgradnju poljoprivrednih objekata i kupovinu neophodne mehanizacije u okviru IPA II komponente namjenjene ruralnom razvoju. Istovremeno je najavljeno da će kroz istu komponentu, jedinice lokalnih samouprava imati mogućnosti za podnošenje projekata koji se odnose na izgradnju ruralne infrastrukture, prenosi Radio Jadran. 

S obzirom da su na tržištu sve traženiji proizvodi za geografskim oznakama, jedan od njih za čiju zaštitu i preradu su zaintersovani proizvođači u Herceg Novom jeste divlja narandža. Iz Ministarstva je preporučeno osnivanje udruženja, u formi kooperative, koja će biti usmjerena na afirmaciju, zaštitu uzgoja i prerade ploda divlje narandže.

Predstavnica Ministarstva Danijela Stolica pojasnila je da je novim Zakonom o agro-kooperativama koji je nedavno usvojen stvoren prostor za udruživanje porodičnih gazdinstava i malih proizvođača, organizovan nastup na tržištu, bolju zaštitu zajedničkih interesa, povećanja obima proizvodnje i zarada poljoprivrednih proizvođača.

Ona je predložila da se resorni Sekretarijat usmjeri na pripremu i usvajanje Strategije ruralnog razvoja, koji će sadržati smjernice višegodišnjeg razvoja poljoprivrede.

Na sastanku je predloženo da Opština, po ugledu na primjere dobre prakse iz opština Danilovgrada, Bijelo Polje i glavnog grada Podgorice, razmotri mogućnosti za uvođenje određenih mjera podrške lokalnim poljoprivrednicima kako bi se adekvatnom lokalnom politikom podstakao razvoj ruralnih područja.

U skoro svim oblastima poljoprivredne proizvodnje biće investirano 10 miliona eura. Prosječno ugovoreno ulaganje po gazdinstvu iznosi 35.600 eura. Od 291 potpisanih ugovora, 180 je u oblasti stočarske, 103 u oblasti biljne proizvodnje, a osam je iz oblasti akvakulture. Od svih potpisnika 127 su mlađi od 40 godina.

 

 

Send this to a friend