Ekonomija

Ministarstvo poručuje URA- i: Za hvalospjeve o A2A pitajte svoje članove!

Reagovanje Ministarstva ekonomije prenosimo u cjelosti

Koji je rezultat preporučio A2A za novi akcionarski Ugovor građanski pokret URA bi trebalo da pita svoje članove koji su do nedavno javno tvrdili da je A2A evropska kompanija koja se kotira na berzi. To su članovi URA koji su pozivali A2A da sačekaju da se izbori završe kako bi se dogovarali o novom aranžmanu A2A. Takođe, to su oni isti članovi URA koji su optuživali Vladu da, navodno, tjera A2A na štetu Crne Gore. Dakle, za hvalospjeve o A2A pitajte svoje istaknute članove. 

Međutim, Ministarstvo ekonomije se neće, kao što nije ni dosad, baviti “hvalospjevima” već isključivo argumentacijom I činjenicama a one su sljedeće: 

Na tvrdnju URA da “Vlada Crne Gore, njen premijer i ministri još uvijek nisu objasnili zašto su uopšte sklopili novi ugovor sa A2A kojim su mu dali mnogo veća prava i olakšice u odnosu na privatizacioni ugovor iz 2009 godine” postoji bezbroj saopštenja, reagovanja, dokumenata I dopisa, i svi su javni, kojima se demantuje ova tvrdnja URA. Ali svakako da je dobro uvijek kada se da nova šansa da se ponove argumenti. Dakle, novi ugovor sa A2A je sklopljen prije svega jer je EPCG ugovor iz 2009. godine istekao. Ovo je lako provjerljiva činjenica. Novi Ugovor je sklopljen i zbog toga što on podrazumijeva saglasnost oko Bloka II TE Pljevlja, zatim pravo preče kupovine koje podrazumijeva da je A2A u obavezi da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a Država će može da iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne Ugovor. Takođe, ugovor definiše i da se A2A se odriče arbitraže, dok će EPCG i Država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih. Osim toga, Ugovorom je precizirano da u slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog Ugovora ili isteka Ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura u sedam godišnjih rata. Nakon aktiviranja put opcije, A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže Država, a prevashodno odluke u vezi sa Blokom II. Najzad, A2A dobija pravo na upravljanje, odnosno predlaže menadžere, a njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom. Dakle, dogovorni/zajednički menadžment kao mehanizam kontrole. 

Ovo su sve razlozi zbog kojih je usaglašen potpisan novi Ugovor sa A2A. Nismo čuli argumenatciju protiv ovih stavki Ugovora, naprotiv. 

Tvrdnje URA da im nije odgovoreno u vezi sa kol opcijom koja ostavlja “mogućnost za siguran povrat 41,75% Elektroprivrede u naše ruke” takođe lako demantuju saopštenja I reagovanja Vlade Crne Gore u kojima smo bezbroj puta pozvali URA I sve ostale predstavnike da Vladi Crne Gore zvanično predlože da se aktivira kol opcija I da, pri tome, objasne javnosti šta ona podrazumijeva. Dakle, kol opcija podrazumijeva arbitražu. Rezultati arbitraže bi mogli biti da je država dobije što znači da bi Država morala da plati cijenu akcija A2A, koja bi bila veoma blizu cijeni za koju je A2A stekao akcije, odnos oko 350 miliona eura odjednom, umjesto u 250 miliona u sedam godišnjih rata, što je definisano novim Ugovorom. Ukoliko bi, međutim, Država izgubila  arbitražu, A2A bi imao pravo da stekne većinski  udio u EPCG. I pored ovoga, pozivamo URA da, ukoliko smatra da je to opcija, preko svojih predstavnika zvanično predloži Vladi Crne Gore modalitet da akcije A2A plati 350 miliona eura odjednom umjesto put opcije koja, u slučaju aktiviranja, podrazumijeva 250 miliona u sedam godišnjih rata što je potpisano novim akcionarskim Ugovorom. 

Što se tiče tvrdnji URA o prodaji akcija A2A u EPCG, još jednom podsjećamo da takvih najava nema. Ukoliko, međutim, URA ima argumente za svoje tvrdnje, neka ih iznese javnosti, dakle, precizno – ko će, od koga, pod kojim uslovima i kada da kupi akcije A2A? Sve suprotno tome ostavlja sumnju da se radi o politikantstvu.

Send this to a friend