Ekonomija

Ministarstvo traži dozvolu za tunel Kosman

 

Ovo je treci objekat na trasi auto-puta Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa, za koji je Ministarstvo saobracaja zatražilo građevinsku dozvolu. Dužina jedne cijevi tunela Kosman je 2671 metar, a gradiće se dvije cijevi.

Ranije su dobijene građevinske dozvole za most Moracica, dužine oko tri kilometra,te za tunel Vjeternik dužine 3042 metra, gdje će se takođe graditi dvije cijevi. Ovo su najzahtjevniji objekti ne samo na prioritetnoj dionici auto-puta, vec na cijeloj trasi te buduće saobraćajnice.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

U maju ove godine se počelo sa izlivanjem betona temeljnih jama mosta Moračica, cime su poceli glavni radovi na autoputu. Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona americkih dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice auto-puta potpisan je sa kineskim kompanijama China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC). Prioritetna dionica infrastrukturnog projekta vijeka biće dugačka 41 kilometar i na njoj ce biti izgrađeno ukupno 18 tunela, dužine preko 17 kilometara, 13 mostova, dužine oko tri kilometra, pet vijadukata dužine 470 metara i četiri petlje na Smokovcu, Pelevom brijegu, Veruši i Mateševu.

Send this to a friend