Ekonomija

Miranović: Gradnja na Verigama ne ugrožava kulturna dobra Kotora

Reagovanje Uprave za zaštitu kulturnih dobara prenosimo u cjelosti

Uprava za zaštitu kulturnih dobara, shodno zakonskoj proceduri, izdala  konzervatorske uslove za predmetnu lokaciju, na osnovu kojih je licencirani arhitektonski biro “Studio Prostor”  d.o.o. Podgorica, za investitora “Hefestu” d.o.o. Herceg Novi, uradio konzervatorski projekat, kao sastavni dio glavnog projekta  privremenog ugostiteljskog objekata-vidikovca “Infinity bar” na lokaciji Turski rt – Verige, Boka kotorska, opština Kotor(kat.parcele 68. i 69 K.O.Kostanjica), na koji je ova Uprava izdala saglasnost.

Istoj su prethodile određenje stručne analize i istraživanja, a zbog osjetljivosti lokaliteta koji se nalazi u svjetski zaštićenom Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora, Uprava je tražila od investitora da obezbijedi i Studiju vizuelnog uticaja predmetnog objekta na univerzalne vrijednosti svjetski zaštićenog Područja . 

Predmetna Studija je pokazala da ne postoje prijetnje od ugrožavanja  univerzalnih vrijednosti svjetski zaštićenog Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, s akcentom na vizure ka Perastu i njegovim ostrvima. Lokacija –Turski rt na Verigama je u najvećem procentu vještački nasut plato, na kojem se godinama unazad vrši nelegalna prodaja suvenira i proizvoda domaće radinosti netipičnih za podneblje (foto u prilogu dokumentuje rečeno). 

Privremeni objekat, osim što će kultivisati dati prostor, upotpuniti ga potrebnim sadržajima i omogućavati nesmetane vizure na zaliv i okolinu, takođe će i statički ojačati stabilnost vještački nasutog terena, jer će njegov spoljni, ukopani zid  predstavljati ujedno i potporni zid saobraćajnice na datom lokalitetu. Takođe, spoljni, potporni zid podrumske etaže svojom materijalizacijom, u slogu kamena i njegovoj obradi, biće u duhu tradicionalne arhitekture podneblja i maksimalno uklopljen u ambijent. U podrumskoj etaži su projektovane tehničke i sanitarne prostorije, kako bi se rasteretila prizemna konstrukcija od  vizuelnih barijera, odnosno, kako bi bile omogućene vizure iz svih pravaca. Čitav objekat svojom formom imaće oblik barke – brodice. 

Dakle, obzirom da se radi o privremenom objektu transparentnih struktura, čija će prizemna etaža biti u prozirnoj staklenoj materijalizaciji i lako uklonjiva, ostaje potporni zid kao ojačavajući konstruktivni element datog terena. 

Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala je saglasnost na dati konzervatorski projekat  zasnovan na rezultatima stručnih istraživanja licenciranog arhitektonkog  biroa, u skladu sa zakonskom procedurom.

Send this to a friend