Ekonomija

Mladi zapadnog Balkana zajedno prave biznis planove

Prva dva dana takmičenja su organizovana u hotelu Mediteran u Bečićima, dok je treći i finalni dan takmičenja održan na Univerzitetu Donja Gorica.

Rektor UDG-a, prof. dr Veselin Vukotić izrazio je zadovoljstvo što je baš UDG domaćin srednjoškolcima zemalja zapadnog Balkana.

“Kkoji predstavljaju borce za preduzetništvo i napredak i koji su buduća elita ovog regiona. Buduća elita koja kada to zaista i postane, ne smije da zaboravi one koji će tada biti kao oni sada. Moto našeg Univerziteta je “Budite dio istorije budućnosti” i shodno tome, ovo je Univerzitet koji se bavi proizvodnjom sjemena budućnosti. Preduzetništvo traži iskrenost, ljubav i slobodu. Preduzetništvo je duhovna energija”, kazao je Vukotić. 

U finalnom takmičenju je učestvovalo 20 mješovitih timova sastavljenih od po četiri predstavnika svake zemlje učesnice. 

“Timovi su imali prezentacije biznis planova koje su kreirali i pripremali prethodna dva dana, a u okviru kojih su imali zadatak da odgovore na postavljeni “izazov”. Izazov je bio da svaki tim za sebe osmisli proizvod ili uslugu koja će povećati broj putnika u avio-saobraćaju. Tokom pripreme biznis planova, na raspolaganju su imali informacije koje su mogli pronaći na internetu. Osim toga, na raspolaganju su im bili i korisni savjeti poslovnih volontera sa Univerziteta Donja Gorica”, kazali su u UDG-u.

Na kraju trećeg i finalnog dana takmičenja timovi su svoje ideje i biznis planove predstavili članovima žirija i publici.

Ovo takmičenje se organizuje već treću godinu za redom, a poslje Beograda i Sarajeva, ove godine gradovi domaćini su bili Bečići i Podgorica.

“Cilj je da se učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno, da budu preduzimljivi i svoje ideje sprovedu u djelo. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou”, ističu u UDG-u.

Petočlani žiri je ocjenjivao prezentacije, ideje kao i biznis planove svih timova, a za tri prvoplasirana tima obezbijeđene su vrijedne nagrade. 

U okviru takmičenja Srednjoškolaca “Poslovni izazov zapadnog Balkana” učesnici tri prvoplasirana tima su:

Prvo mjesto osvojili su Muamer Beganović, Srednja stručna škola, Bijelo Polje; Muhiba Tešnjak, Mješovita srednja škola, Gračanica; Marko Petrušić, Vazduhoplovna akademija, Beograd; Tina Kelemin, Ekonomsko turistička škola, Daruvar.

Drugo mjesto osvojili su Luka Jovanović, Gimnazija Kotor, Kotor; Hamza Agić, Prva gimnazija, Sarajevo; Aleksandra Živić, Gimnazija, Kuršumlija; Tea Aralica, Prehrambeno – tehnološka škola, Zagreb.

Treće mjesto osvojili su Milan Raičević, Srednja stručna škola, Cetinje; Dragana Mirković, Srednja škola Rogatica; Bogoljub Milić, PHŠ “Dr. Đorđe Radić”, Kraljevo; Raomanna Gianna Kasun, I. tehnička škola Tesla, Zagreb.

Send this to a friend