Ekonomija

Moguće otvaranje čarter linije od Kine do Crne Gore

Sastanak je organizovan u cilju unapređenja saradnje u okviru mehanizma “16+1“, na kojem je po prvi put definisan Prijedlog srednjoročnog plana kojim će se uspostaviti novi mehanizam za učvršćivanje odnosa među zemaljama članicama te inicijative.

“Predloženi plan bi trebalo da bude usvojen na predstojećem samitu premijera zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, koji će se ove godine održati u Pekingu”, saopšteno je iz Vlade.

Jovetić je istakao značaj učešća Crne Gore u ovoj regionalnoj inicijativi i ukazao na konkretne rezultate koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, sa akcentom na početak realizacije projekta autoput Bar-Boljare i rast broja turista iz Kine u 2015.godini za više od 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Jovetić se osvrnuo i na izazove u okviru saradnje, sa naglaskom na potrebu većeg korišćenja Luke Bar od strane kineskih partnera i njeno pozicioniranje kao jedne od ulaznih tačaka u Evropu za kineske proizvode. Takođe se osvrnuo i na rekonstrukciju željezničke pruge od Bara do Beograda i dalje do Budimpešte kao konretan projekat buduće saradnje i ukazao na mogućnost otvaranja čarter linije od Kine do Crne Gore”, kazali su u Vladi. 

Na sastanku je održano i više panel diskusija, posvećenih jačanju ekonomske saradnje kroz postojeći mehanizam saradnje, ali i novi tzv. “Jedan pojas, jedan put”.

Sastanku su, pored stalnih članica “16+1” prisustvovali i predstavnici Evropske komisije i Austrije, koji su podržali model saradnje i naglasili njegovu usaglašenost sa politikom Evropske komisije. 

Tokom boravka u Kini, crnogorska delegacija se susrela sa Juanom Baoijem, potpredsjednikom kineske kompanije China Gezhouba Group Corporation CGGC, koja je jedna od vodećih kineskih kompanija u oblasti izgradnje rekonstrukcije i korišćenja energetskih i infrastrukturnih objekata.

“Predstavnici kompanije izrazili su zainteresovanost za više razvojnih projekata u Crnoj Gori, naročito u oblasti energetike i putne infrastrukture”, kazali su u Vladi. 

Send this to a friend