Ekonomija

Mojkovac: Vlasnici farme za uzgoj pilića optužili Aka trade za prevaru

Kako su kazali Konatari, oni su 2013. godine odlučili da se obrate Investicionom fonu za dobijanje razvojnog kredita.

Investicioni fond je Pile sajt-u odobrio dva kredita i to na 25.800 eura za finansiranje trajnih obrtnih sredstava za farmu tovne piladi i kredit na 16.774,20 eura za izgradnju parnog grijanja za objekt farme tovne piladi, pišu Dnevne novine. 

Novčani iznosi kredita od Investicionog fonda nijesu, pak, uplaćeni na račun Pile sajt-a već su oba uplaćena na račun firme Aka trade d.o.o. – Bijelo Polje, tvrde Konatari. 

Prema riječima Konatara za realizovanje kredita na 25.800 eura Balić je trebao da Pile sajt-u izda profakturu.

“Potpisali smo ugovor o radu sa Aka trade po ugovoru je trebalo da pileće meso jedino možemo da prodamo Aka trade a oni da nama dobavljaju tovne piliće i hranu i obezbijede grijanje. Balić je pripremio dokument sa nazivom „Račun” a ispod naslova „Račun” je sitnijim slovima stajalo i „otpremnica” i tražio je da se taj dokument potpiše. Po tom “lažnom” dokumentu računu otpremnici Aka trade je u decembru 2013. godine “navodno” isporučila Pile sajt-u  8.000 pilića starih 24 dana i oko 44 tone razne hrane za tov piladi”, tvrde Konatari. 

Tek prošle godine Aka trade je isporučila Pile sajt-u 8.088 jednodnevnih piladi i sukcesivno preko 35 tona hrane za iznos od 22.834 eura.

Kako tvrde Konatari, nesporno jato od 8.088 piladi naseljeno je u prisustvu veterinara Branislava Simića iz Veterinarske ustanove „Dr. Vaso Đurović” iz Mojkovca.

“Jato tih 8.088 piladi u proleće i ljeto prošle godine Konatari su gajili i po dogovoru sa Balićem u julu 2014. godine „Pile sajt” isporučio je Aka trade” 12.324,78 kilograma piletine po cijeni od 1,90 eura po jedan kilogram, ukupno za 23.417,08 eura koju nije platio Balić. Mjesečna rata za kredit koju treba da platim Investiciono razvojnom fondu je 600 eura pola godine ne plaćamo kredit dok se ne završi sudski spor.

“U to vrijeme Pile sajt je intezivno tražio od Aka trade da u farmi na Uloševini uvede parno grijanje jer je novac dobio od Investicionog fonda. Balić je obećavao da će sve biti kako treba i da će dio novca od uplaćenih 16.774,20 eura koji bi trebao da preostane jer grijanje treba da košta manje, dati odnosno uplatiti Pile sajt-u”, tvrde vlasnici ove farme. 

Prema njihvoim riječima, Angelina Ščekić – Konatar koja se vodila kao direktorica farme je potpisala i “lažnu” dokumentaciju “račun” – otpremnicu Aka trade koja se tiče uvođenja grijanja u farmu na Uloševini.

Konatari navode da je u tom računu skoro sve “lažno” tako je za cijenu radova napisano da su koštali 3.570 eura (3.000 eura + PDV), a da je Aka trade platio samo 1.200 eura. 

“Potražujemo fakturu za meso, razliku za grijanje, kamatu i izgubljenu dobit mogli smo da odradimo sedam turnusa a odradili smo jedan turnus. Protiv jednog od službenika Investiciono razvojnog fonda iz Bijelog Polja biće podnijeta krivična prijava zbog nesavjesnog rada. Jedini izvor prihoda bila nam je farma pilića, sa proizvodnjom od svakih 45 dana bilo bi 15 tona mesa. Danas je farma zaključana, zdravstveno stanje mi je narušeno. Imali smo ambiciju da još jednu farmu izgradimo i zaposlimo najmanje četiri radnika sa Zavoda za zapošljavanje”, požalio se Dragoljub Konatar.

Kako bi se čula i druga strana priče, Dnevne novine su obavile razgovor i sa Balićem koji je kratko kazao da se trenutno nalazi u Francuskoj. 

“Ne postoje nikakve osnovane optužbe. Za to postoje papiri”, kratak je bio on. 

Send this to a friend