Ekonomija

Monstat: Realna stopa rasta ekonomije 1,1 odsto

Direktor Monstata, Gordana Radojević, je na konferenciji za novinare, saopštila da je bruto domaći proizvod BDP Crne Gore u periodu od januara do kraja marta iznosio 696 miliona eura u tekućim cijenama, odnosno 684 miliona eura u stalnim.

Nominalna stopa rasta BDP-a je, kako je navela, u prvom tromjesečju iznosila 2,9 odsto.

BDP Crne Gore je u prvom kvartalu prošle godine iznosio 677 miliona eura u tekućim cijenama.

Monstat je danas objavio i da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju iznosila 500 eurai bila je 0,2 odsto veća nego u aprilu.

Pomoćnik direktora Monstata, Vuk Čađenović, kazao je da je prosječna neto zarada u maju bila 4,2 odsto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april porasle 0,2 odsto, dolazimo do zaključka da je realna zarada ostala na istom nivou kao i u aprilu. U periodu od januara do maja prošle godine, prosječna neto zarada je iznosila 480 eura, dok je ove godine za isti period prosječna zarada 494 eura. Primjetan je rast od 2,9 odsto“, kazao je Čađenović.

Najveće prosječne neto zarade evidentirane su u sektoru finansijske djelatnosti i osiguranja i snadbijevanja električnom energijom, dok su najniže zarade u sektorima trgovina na veliko i malo, kao i u oblasti uslužnih djelatnosti.

Prosječna bruto zarada u maju ove godine je iznosila 752 eura.

Pomoćnik direktora Monstata, Jelena Zvizdojević, saopštila je da je Crnu Goru u maju posjetilo 104,96 hiljada turista, što je pet odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

“Ostvareno je 453,3 hiljade noćenja, što je 3,6 odsto više u odnosu na maj prošle godine”, kazala je Zvizdojević.

Od toga su 91,9 odsto noćenja ostvarili strani, a 8,1 odsto domaći turisti.

Najveći broj noćenja turista zabilježen je u Budvi, Herceg Novom, Kotoru, Podgorici i Kolašinu.

“Od ukupnog broja turista, najviše ih je bilo iz Rusije, 23,6 odsto, zatim iz Srbije 14, 3 odsto, Francuske 7,9 odsto, Bosne i Hercegovine BiH 5,9 odsto, Velike Britanije pet odsto, Kosova i Albanije po 3,9 odsto”, kazala je Zvizdojević.

Send this to a friend