Ekonomija

Monstat: Realna stopa rasta ekonomije 2,7 odsto

Pomoćnik direktora Monstata, Branka Šušić Radovanović kazala je da BDP u drugom kvartalu ove godine u tekućim cijenama iznosi 871,4 miliona eura, što je oko 24 miliona eura dodane vrijednosti više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„BDP u stalnim cijenama iznosi 869,3 miliona eura. Shodno preliminarnim podacima, stopa nominalnog rasta BDP-a iznosi 2,9 odsto“, rekla je Šušić Radovanović na konferenciji za novinare.

Ona je navela da su najveći nominalni rast zabilježile bruto investicije u osnovna sredstva, sa 43 odsto. 

„Sa potrošne strane gledano u tekućim cijenama, najveće učešće u strukturi BDP-a imala je finalna potrošnja sa 106,6 odsto, koju čine lična potrošnja domaćinstava 85,4 odsto i potrošnja države sa 21,2 odsto, dok je učešće bruto investicija u osnovna sredstva bilo na nivou od 35,6 odsto“, kazala je Šušić Radovanović.

Crna Gora sa realnom stopom rasta od 2,7 odsto, shodno međunarodnom pregledu realnih stopa rasta koje objavljuje Eurostat, prati Sloveniju, Hrvatsku, Kipar i Maltu.

„Najveći nominalni rast zabilježen je u oblastima snabdjevanje električnom energijom od 37,1 odsto, građevinarstvu 19,8 odsto, usluge pružanja smještaja i ishrane 11,5 odsto i obrazovanje 6,4 odsto“, navela je Šušić Radovanović.

Nominalni pad je, kako je kazala, zabilježen u oblastima vađenje rude i kamena, poljoprivreda i prerađivačka djelanost.

Direktor Monstata, Gordana Radojević kazala je da stopa zaposlenosti u drugom kvartalu ove godine iznosi 47,6 odsto a stopa nezaposlenosti 17,5 odsto.

Prema njenim riječima, prosječna zarada na kraju drugog kvartala iznosila je 502 EUR i u odnosu na isti period prošle godine bila je veća 4,4 odsto.

Šušić Radovanović je kazala da je BDP u prošloj godini iznosio oko 3,63 milijarde eura, pri čemu je oko 170 miliona eura stvoreno više vrijednosti u odnosu na 2014.

„Realna stopa rasta BDP-a u prošloj godini iznosi 3,4 odsto u odnosu na 2014“, dodala je Šušić Radovanović.

BDP po stanovniku u prošloj godini, kako je precizirala, iznosi oko 5,83 hiljade eura što je oko 265 eura više u odnosu na 2014.

„Posmatrano po djelatnostima, najveći nominalni rast zabilježen je u uslugama pružanja smještaja i ishrane 20,7 odsto, građevinarstvu 16,4 odsto, prerađivačkoj industriji 11,4 odsto, snabdjevanje vodom 9,6 odsto, trgovini devet odsto, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 5,2 odsto, informisanju i komunikacijama 5,3 odsto“, objasnila je Šušić Radovanović.

Nominalni pad, kako je dodala, zabilježen je u oblastima snabdjevanje električnom energijom i stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Monstat je takođe objavio i rezultate obračuna bruto nacionalnog dohotka (BND) za prošlu godinu.

„BND obuhvata, pored BDP-a, dohotke po osnovu rada i kapitala naših rezidenata koji su ostvareni u inostranstvu kao prilive i sve dohotke po osnovu rada i kapitala koji su nerezidenti ostvarili kao odlive“, objansila je Šušić Radovanović.

Prema njenim riječima, BND u prošloj godini nominalno je veći 6,1 odsto u odnosu na 2014. godinu. Saldo primarnog dohotka iz inostranstva za prošlu godinu je bio pozitivan i iznosio je 92,8 miliona eura.

BND po stanovniku iznosio je 5,98 hiljada eura, što je oko 340 eura više u odnosu na prošlu godinu.

Radojević je kazala da je, ako se posmatra period u posljednjih deset godina od obnove nezavisnosti, prosječna realna stopa rasta BDP-a iznosila je 3,2 odsto. 

„BDP po stanovniku u prošloj godini veći je 70 odsto ili za 2,38 hiljade eura u odnosu na 2006. godinu“, navela je Radojević.

Ako se izjednače razlike u cijenama koje postoje u EU, prema podacima Eurostata, BDP po stanovniku iskazan prema standardu kupovne moći čini 41 odsto prosjeka EU 28 2014. godine, što je za deset procentnih poena više nego 2005. godine, odnosno šest procentnih poena više nego 2006. godine.

„Broj zaposlenih prema anketi o radnoj snazi povećan je 43,3 hiljade, dok je neto zarada krajem drugog kvartala ove godine veća gotovo 100 odsto ili 250 eura u odnosu na isti period 2006. godine. Takođe, turistički promet povećan je 86 odsto u odnosu na 2006. godinu“, zaključila je Radojević.

Send this to a friend