Ekonomija

MONSTAT: Spoljnotrgovinska razmjena skoro šest odsto veća

Iz MONSTAT-a je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 26 miliona eura, što je 15 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ukupan uvoz povećan je 3,3 odsto na 85,9 miliona eura, prenosi MINA-business.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 30,2 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je bila 27,2 odsto.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, sa 10,9 miliona eura, koju čine obojeni metali – 8,7 miliona eura i gvožđe i čelik sa 1,9 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni hrana i žive životinje sa 21,8 miliona eura, koji čine meso i prerada mesa u iznosu od 6,2 miliona EUR i kafa, čaj, kakao i začini sa 3,4 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Italija sa sedam miliona eura, Srbija 5,6 miliona eura i Bosna i Hercegovina BiH sa 4,1 milion eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu, pojedinačno, bili su Srbija sa 22,4 miliona eura, BiH sa 7,7 miliona eura i Kina 7,1 milion eura

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine CEFTA i Evropskom unijom EU.

Send this to a friend