Ekonomija

Monstat: Veći promet robe u trgovini na malo

Promet je, kako su naveli statističari, u stalnim cijenama porastao 32,4 odsto.

“Promet robe u trgovini na malo motornim vozilima i motociklima u decembru prošle godine je, u odnosu na novembar, porastao u tekućim i stalnim cijenama 19,7 odsto”, navodi se u saopštenju. 

Iz Mostata su kazali da je stopa prometa u trgovini na malo motornim vozilima i motociklima u prošloj godini u odnosu na 2014. godinu iznosila 12 odsto u tekućim i 11,7 odsto u stalnim cijenama. Takođe su objasnili da se mjesečno istraživanje realizuje na bazi uzorka, gdje su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala preduzeća obuhvaćena metodom slučajnog uzorka, prenosi Mina business. 

“Promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti”, rekli su iz Monstata. 

Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su, kako se dodaje, dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima potrošačkih cijena.

Send this to a friend