Društvo

MPRR: Netačni navodi porodice Kulinović da krijemo bolest plavog jezika

Kulinovići tvrde da im je krava uginula u decembru i da su u tom mjesecu podnijeli zahtjev koji je odbijen, jer krava nije bila “prevedena” na njihovo ime; da su imali pravo da od Ministarstva naplate štetu za kravu koja je uginula od bolesti plavi jezik, ali da im Ministarstvo to nije omogućilo; da je Ministarstvo prebacivalo loptu na druge, kada ih je uputilo da se sa zahtjevom obrate Veterinarskoj upravi i da je Ministarstvo napravilo velike propuste u slučaju bolesti plavi jezik, da krije tu bolest, te da će nekome platiti odštetu  za uginule životinje, a nekome neće.

“Nijedna od iznijetih tvrdnji nije istinita! Ministarstvu poljoprivrede u decembru, kada Kulinovići tvrde da im je krava uginula i da su predali zahtjev za odštetu, nije dostavljen zahtjev od strane članova ove porodice, tako da Ministarstvo nije moglo ni odlučivati, a kamoli odbiti zahtjev Kulinovića. Zahtjev je dostavljen 5. marta, sa obrazloženjem da je krava uginula 25. februara od bolesti plavi jezik i da je bila neobilježena ušnom markicom. Ministarstvo nije moglo rješavati o naknadi za životinju koja je bila živa”, navodi se u reagovanju Ministarstva. 

Ministarstvo je, dodaju, izvršilo kontrolu postupanja veterinarskih ambulanti, držaoca i veterinarskog nadležnog inspektora i utvrdilo da je Nada Kulinović početkom februara prvi put prijavila veterinaru (ambulanti VETMEDIC HN) promjene zdravstvenog stanja junice, a ne u decembru kako je tvrdila u svojoj izjavi.

“Veterinar je liječio životinju koja u tom periodu nije pokazivala kliničke simptome koji bi ukazivali na bolest plavog jezika. Ubrzo nakon prvih terapija koje nijesu dale očekivani efekat, posumnjao je da se radi o zaraznoj bolesti i 22.februara 2015. godine uzeo i dostavio uzorak krvi od junice, koja nije bila obilježena, Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji radi ispitivanja na prisustvo uzročnika bolesti plavog jezika i istog dana prijavio sumnju Veterinarskoj upravi i nadležnom veterinarskom inspektoru (zakonska obaveza prijavljivanja). U prijavi je navedeno da se na gazdinstvu nalazi još jedna krava, obilježena ušnim markicama”, ističu u Ministarstvu.

Tri dana nakon toga, naglašavaju u Ministarstvu, Specijalistička veterinarska laboratorija potvrđuje prisustvo virusa bolesti plavog jezika kod ove junice, što je i prva potvrda bolesti na ovom gazdinstvu.

“Po dobijanju rezultata, 27.februara, nadležni veterinarski inspektor sa veterinarom iz VET-MEDIC izvršio je neposredni pregled na gazdinstvu tokom koga je utvrđeno da je junica uginula, a da kod krave koja se nalazi na gazdinstvu nema kliničkih simptoma bolesti. Veterinarski inspektor je istog dana naložio sprovođenje propisanih mjera na gazdinstvu (zabrana kretanja životinja sa i na gazdinstvo, sprovođenje dezinfekcije i dezinsekcije u objektu u kojem boravi životinja i druge mjere). Nakon toga, po prijavi držoca Kulinovica da su primijetili promjene zdravstvenog stanja i kod preostale krave na gazdinstvu, veterinar ponovo dolazi na gazdinstvo 20.marta uzima uzorak krvi od krave i dostavlja na ispitivanje u laboratoriju. Laboratorija 25. marta potvrđuje prisustvo virusa bolesti plavog jezika i kod ove krave, što je drugi slučaj bolesti na ovom gazdinstvu. Prva životinja je uginula na ovom gazdinstvu 25. februara (junica), nije bila obilježena ušnim markicama, što je bila obaveza vlasnika”, ističu u Ministarstvu. 

Kada je riječ o “prevođenju krave”, u ovom Vladinom resoru podsjećaju da je obaveza vlasnika da prijavi i registruje svoje gazdinstvo, najkasnije 30 dana od dana formiranja gazdinstva, kao i da obilježi sva goveda na svom gazdinstvu, što se evidentira u Centralnom registru gazdinstava i životinja.

“U ovom slučaju, vlasnik nije izvršio svoju obavezu u zakonom predviđenom roku, a naročito imajući u vidu da je krava kupljena prije dvije godine (obilježena na predhodnom gazdinstvu), a da junicu nije ni prijavio ni obilježio! Inače, identifikacija i registracija goveda se sprovodi od 2007. godine i mnogo puta do sada je i putem medija obavještavano o svim aktivnostima i obavezama vlasnika! Naknada štete isplaćuje se samo vlasnicima životinja koje su uginule od određenih naročito opasnih bolesti, uključujući i plavi jezik, isključivo ako je vlasnik ispunio zakonske obaveze koje se odnose na prijavu i sprovođenje mjera za utvrđivanja bolesti i identifikaciju i registraciju životinja, i ako je dostavio zahtjev na propisan način”, kazali su u Ministarstvu. 

Veterinarska uprava Ministarstva poljoprivrede će, razmotriti zahtjev za naknadu porodice Kulinović podnijet u februaru i odlučiti prema zakonu, o čemu će podnosilac biti obavješten.

“Ministarstvo ne krije bolest plavog jezika u Crnoj Gori, već ulaže ogromne napore da se suzbije. Od pojave, u oktobru 2014. bolest je registrovana u osam, opština, a MPRR i Veterinarska uprava kontinuirano su informisali javnosti o bolesti, mjerama koje se preduzimaju sa preporukama za vlasnike životinja radi spriječavanja širenja bolesti koja, da podsjetimo, pogađa preživare, ne prenosi se na ljude i ne postoje ograničenja vezana za upotrebu mlijeka i drugih proizvoda”, poručili su u Ministarstvu.

Send this to a friend