Ekonomija

Mugoša o zarazi: Uništiće se više od 300 grla, štetu ćemo nadoknaditi

Prema informacijama iz Ministarstva, do sada je potvrđeno 233 slučaja oboljelih goveda u Crnoj Gori, u opštinama Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Rožaje, Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić, Petnjica i Podgorica. Napominjemo da su slučaj u Podgorici na planini Komovi, a u Nikšiću i Plužinama, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, zbog čega se ovi slučajevi posebno istražuju.

Resor tvrdi da je na teritoriji Crne Gore vakcinisano više od 77 odsto ukupne populacije goveda, a taj procenat je veći i iznosi oko 99 odsto u područjima koja su proglašena zaraženim i ugroženim.

Što se polemika oko načina uklanjanja životinjskih leševa tiče, ministar poručuje da je ubijeđen da se sve radi u skladu sa strukom i njenim zakonima.  

Zadovoljan je kako su reagovale nadležne službe, pri čemu izdvaja veterinare koji su pokazali vrhunski profesionalizam, jer na vakcinisanju stoke rade danonoćno.

“Ako se zna da je njih manje od 80, a da Crna Gora ima preko 90.000 grla govedi i da svako treba vakcinisati, matematika je sama po sebi jasna. Ministar ipak naglašava da je više od dvije trećine posla završeno i da će vakcinacija uskoro biti privedena kraju. Situacija jeste ozbiljna, posebno za ona domaćinstva kod kojih se pronađu zaražena goveda, ali daleko od alarmantne kada je država u pitanju”, ističe Mugoša. 

Prema njegovim procjenama, taj broj grla procentualno će se smanjivati jer se već stvara imunizacija, tako da će se stvoriti prirodni imunitet, pogotovo što u jednom periodu posle vakcinacije grlo koje je zaraženo relativno brzo oboli i bude ta klinička slika prilično jaka, zato što ono već ima virus pa se doda kroz vakcinu i to vrlo brzo pokaže.

“Zato se ovih dana pojavio povećan broj zaraženih grla, zato što se klinička slika pojavila brže nego što bi inače”, dodaje ministar. 

Procjene su da će se bolest zaustaviti na tri stotine zaraženih goveda. Prvobitne procjene ministarstva su bile da će uginuti stotinu dvadeset grla, a sada se vidi da će ih biti tri puta više.

“Kada komisije završe procjenu, gazdinstvima će se isplaćivati od 700 do 1.5000 eura po grlu. Zagovaraću se da se uginula grla nadomjeste novim. To bi možda bilo i skuplje, ali bi za stočare i rasni kvalitet grla bilo daleko bolje rješenje. Što se tiče polemika oko uklanjanja leševa zaražene govedi, oduvijek su postojale lokacije za stočna groblja. Problem je u tome što bismo mi svi voljeli da to odvezemo negdje daleko. A to daleko je nečije blizu i zato u ovoj situaciji nema mnogo prostora za demokratiju. To su urgentne situacije, vi životinju ubijete, ona je izvor zaraze i ona je veći problem ako je nezakopana nego ako je zakopana pa se to nekom ne svidi. Životinje su, duboko sam ubijeđen, zakopane na propisnu dubinu, posebno tretirane i propisno zatrpane. Danas se pojavljuju neki predlozi da se ti leševi dislociraju, a to je jednostavno nemoguće”, kaže Mugoša. 

Ipak, drugačiji način uništavanja životinjskih leševa u Crnoj Gori, poput njihovog spaljivanja je za sada nemoguć. Mugoša je ubijeđen da se sve procedure prilikom odlaganja životinja poštuju.

“Prilikom svakog usmrćivanja, a to se radi na human način, ako se može reći da ima nešto humano u ubijanju, ali u svakom slučaju radi se po nekoj proceduri kojoj prisustvuju veterinarski inspektor i predstavnik službe za selekciju stoke, zbog procjene štete jer će sva šteta biti nadoknađena tim ljudima. Opštine su dužne da odrede lokaciju na kojoj će se vršiti zakopavanje tih životinja”, konstatuje Mugoša.

Prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori je registrovan 21. jula u pograničnom pojasu sa Kosovom i tada je Ministarstvo odlučilo da se sva goveda vakcinišu jer je to jedini način borbe sa ovom virusnom zarazom. Bolest kvrgave kože se ne prenosi na ljude. Mlijeko koje potiče od životinja sa gazdinstava koja se nalaze u mjestima koja su proglašena zaraženim odnosno ugroženim mora se termički obraditi to jest prokuvati sve dok se ova područja ne proglase slobodnim od ove bolesti. 

Za gazdinstva koja se nalaze van ovih područja nema nikakvih ograničenja za korišćenje mlijeka i proizvoda od mlijeka ni sada ni nakon sprovedene vakcinacije.

Send this to a friend