Ekonomija

Mugoša: Prioritet stabilizacija i nadgradnja informacionog sistema

On je, boraveći u radnoj posjeti Poreskoj upravi Republike Srpske, kazao da će to dovesti i do razmjene pouzdanih informacija sa ostalim državnim organima, prenosi agencija MINA-business.

Posjeta je, kako je saopšteno iz PU, organizovana s ciljem upoznavanja sa jedinstvenim informacionim sistemom Uprave Republike Srpske, koji može poslužiti kao model za stabilizaciju i integraciju informacionog sistema PU Crne Gore.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović pozdravila je jačanje uzajamne saradnje zemalja regiona koje se suočavaju sa sličnim izazovima u vezi sa efikasnom naplatom budžetskih prihoda i usklađivanje poslovnih procesa sa najboljom međunarodnom praksom i standardima.

Tokom radne posjete delegacija Poreske uprave upoznaće se sa tehničkim i praktičnim funkcionalnostima jedinstvenog informacionog sistema, potrebnim resursima i efektima implementacije ovakvog sistema, s aspekta sigurnosti i pouzdanosti podataka i poboljšanja rezultata naplate poreskih prihoda.

“Radna posjeta Poreskoj upravi Republike Srpske dio je aktivnosti koje PU realizuje u okviru reforme Poreske uprave prema smjernicama međunarodnih partnera i strateškim opredjeljenjima tog organa, pri čemu je razmjena komparativnih iskustava na regionalnom i EU nivou od izuzetnog značaja za planiranje daljih koraka u tom procesu”, rekli su iz PU.

Delegacija PU boravila je u četvrtak u studijskoj posjeti Poreskoj upravi Hrvatske, gdje su razmijenjena iskustva i analizane mogućnosti za primjenu modela i pozitivne regionalne prakse u PU Crne Gore. 

Pomoćnik direktora u Sektoru za obradu poreskih prijava i uplata Dragan Janković naveo je da je razmjena komparativnih iskustava, kako zemalja koje su već članice EU, tako i zemalja koje su kandidati i potencijalni kandidati od izuzetnog značaja za PU Crne Gore u procesu reforme i unaprijeđenja funkcionisanja tog organa, modernizacijom poslovnih procesa, jačanjem informacionog sistema, kao i uspostavljanjem proaktivnog pristupa prema poreskim obveznicima. 

Crnogorska delegacija se upoznala sa funkcionalnostima informacionog sistema Poreske uprave Hrvatske i iskustvima u vezi sa procesom harmonizacije poreskog zakonodavstva i administracije na putu pristupanja Evropskoj uniji EU. Posebna pažnja posvećena je analizi funkcionalnosti i dosadašnjih rezultata elektronske fiskalizacije kasa, imajući u vidu planove PU Crne Gore u vezi sa implementacijom i primjenom GPRS sistema za praćenje evidentiranja prometa. 

Delegacija PU, pored pomoćnika direktora PU u sektoru za obradu poreskih prijava i poreskih uplata, čine i pomoćnik direktora u sektoru za informacioni sistem, Predrag Škiljević i načelnik odsjeka za razvoj i održavanje softvera, Anđelko Jovanović.

Send this to a friend