Ekonomija

MUP izdao oko 4,6 hiljada dozvola strancima

Iz MUP-a je agenciji Mina-business saopšteno da zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad stranac podnosi lično Ministarstvu u mjestu boravka, na propisanom obrascu. 

“Izuzetno, zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad može podnijeti MUP-u i poslodavac u mjestu namjeravanog boravka stranca, sjedištu poslodavca u Crnoj Gori ili mjestu rada stranca”, dodali su iz MUP-a.

Stranac, odnosno poslodavac je, kako se navodi, dužan da priloži dokaze o ispunjenosti uslova koji se odnose na to da ima sredstava za izdržavanje, obezbijeđen smještaj, zdravstveno osiguranje, važeću stranu putnu ispravu ili ličnu kartu koju mu je izdao nadležni organ druge države, da u državi porijekla nije pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude.

Takođe, u zavisnosti za koju vrstu dozvole za privremeni boravak i rad stranac podnosi zahtjev, potrebno je priložiti i različite dokaze o opravdanosti zahtjeva. 

“MUP je, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), pripremilo Informator za radnike strance, u kojem se mogu naći sve informacije o vrstama boravka, potrebnoj dokumentaciji, proceduri podnošenje zahtjeva kao i proceduri produžetka boravka“, objasnili su iz MUP-a.

Izmjene Zakona o strancima stupile su na snagu 3. juna, pri čemu je propisano da će se odredbe članova 64. i 66. Zakona o strancima primjenjivati od 1. novembra.

„To znači da se prilikom prijema zahtjeva za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja, od stranca, odnosno poslodavca, ne traži potvrda od Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) da na evidenciji Zavoda nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na poslovima na koje se ponuda odnosi ili je lice sa evidencije ZZZ odbilo zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima“, precizirali su iz MUP-a.

Zavod za zapošljavanje je od početka godine do kraja marta, u periodu kada je bio nadležan za tu oblast, izdao 8,38 hiljada radnih dozvola nerezidentima.

 

Send this to a friend