Ekonomija

Na tržištu lizinga zaključena 164 nova ugovora

U poređenju sa prethodnim kvartalom, kako je navedeno, broj novih ugovora manji je sedam odsto, dok je njihova ukupna vrijednost niža 22 odsto, prenosi agencija MINA-business.

“Novozaključeni ugovori sa preduzećima činili su 61,6 odsto ukupnih, a sa građanima 37,2 odsto. Sa preduzetnicima su sklopljena svega dva ugovora, što u ukupnoj strukturi čini 1,2 odsto, pri čemu je u odnosu na prethodni kvartal evidentan značajan pad u zaključivanju ugovora sa preduzećima”, navela je samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija, Slađana Pavlović u novom Biltenu tog Vladinog resora.

Ona je kazala da je pad broja zaključenih ugovora u trećem kvartalu prošle godine rezultat karakteristika crnogorske privrede, koji se ogleda u značajnom učešću turističke djelatnosti u ukupnoj privrednoj aktivnosti.

“Aktivnih ugovora na kraju trećeg kvartala prošle godine bilo je 4,85 hiljada, čija je vrijednost 108,13 miliona EUR. Od ukupnog broja, 56,7 odsto se odnosi na ugovore zaključene sa preduzećima, a 42,9 odsto sa građanima”, rekla je Pavlović.

Ona je dodala da su poslovi finansijskog lizinga imali značajno učešće u ukupnom broju, kao i vrijednosti zaključenih ugovora, s obzirom na to da su činili 83 odsto u ukupnom broju novozaključenih ugovora.

Evidentan je, prema riječima Pavlović, rast zaključenih ugovora u vezi sa operativnim lizingom i to oko 65 odsto, dok je njihova vrijednost porasla 44 odsto. 

Na osnovu strukture broja ukupno zaključenih ugovora po osnovu predmeta lizinga, putnički automobili imaju najveći udio od oko 93,3 odsto u ukupnom iznosu lizing plasmana, iako je u odnosu na prethodni kvartal broj sklopljenih ugovora u vezi sa putničkim automobilima smanjen 75 odsto.

U pogledu sektorske stukture plasmana zaključenih u trećem kvartalu prošle godine dominiraju ugovori u okviru sektora ostalih usluga, 30 odsto, potom trgovine 21 odsto i ostali sektori 16 odsto. Prema vrijednosti, najveće učešće imaju ugovori u okviru ostale usluge 24 odsto, trgovine 20 odsto i saobraćaja 17 odsto.

Lizing uslugama u Crnoj Gori bave se četiri lizing kuće i dvije banke, odnosno S-Leasing, Porsche Leasing, NLB Leasing i Hypo Alpe Adria Leasing, kao i Hypo Alpe Adria i Prva banka. Prva banka, NLB Leasing i Hypo Alpe Adria Leasing nijesu bili aktivni na tržištu lizinga u smislu odobravanja novih plasmana tokom trećeg kvartala prošle godine.

Ukupna aktiva lizing kuća u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 54,62 miliona EUR i manja je oko 5,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Vidljiv je negativan poslovni rezultat, s obzirom na to da su tri od četiri kuće ostvarile veće rashode od prihoda. 

Send this to a friend