Ekonomija

Nacionalnim brendiranjem do održivog i pozitivnog imidža

Druga Konferencija o nacionalnom brendiranju, koju organizuje Ministarstvo ekonomije, a finansira Hanns Seidel Fondacija za Srbiju i Crnu Goru, počela je sinoć u Petrovcu i na jednom mjestu okuplja stručnjake iz različitih oblasti i država koji prezentuju svoja teorijska viđenja i praktična iskustva u uspostavljanju jakog nacionalnog brenda. 

„Održavanje Druge Konferencije na temu nacionalnog brendiranja je odličan početak kako aktuelizacije ove teme i podizanja svijesti javnosti o značaju koji ovaj proces ima, tako i osnaživanja i učvršćivanja puta na kojem se Crna Gora sada nalazi“, kazao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, Konferencija omogućava promociju potencijala koje Crna Gora može iskoristiti kao konkurentske prednosti u procesu izgradnje nacionalnog brenda i pokazuje sistemski pristup izgradnji nacionalnog brenda, kroz primjenu inovativnih strategija brendiranja države.

Rukovodilac Kancelarije Projekta Hanns Seidel Fondacije za Srbiju i za Crnu Goru Lutz Kober  kazao je da je Crna Gora od održavanja Prve Konferencije o nacionalnom brendiranju napravila značajan pomak u procesu izgradnje brenda države Crne Gore, čemu svjedoči i znak nacionalnog brenda koji će omogućiti prepoznatljivost i vidljivost države, ali i adekvatno pozicioniranje u inostranstvu.

„Čestitam na tome. Razvoj nacionalnog brenda i pozicioniranje zemlje u međunarodnim okvirima je dug i zahtjevan proces. Prepoznajemo značaj ovog procesa i naravno, naša kancelarija će nastaviti da podržava ovaj veoma značajan projekat“, kazao je Kober.

U prvom dijelu Konferencije predstavljen je znak nacionalnog brenda Crne Gore, autora Vladimira Kovača, asistenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kovač je kazao da znak predstavlja sinergiju istorijskog, kulturnog, prirodnog i ljudskog potencijala Crne Gore.

„Cilj je dovesti vizuelni identitet u kontekst određenog kvaliteta i tako predstaviti sve potencijale jedne zemlje. Jednostavnost ovog znaka i njegova geometrijska svedenost daju širok asortiman mogućnosti njegove upotrebe“, kazao je Kovač.

On je dodao da je znak nacionalnog brenda poseban samim tim što je u skladu sa nacionalnim simbolima, čime se omogućava lakša prepoznatljivost i prihvatanje znaka u javnosti, ali i zbog modernog i upečatljivog utiska koji ostavlja na posmatrača.  

Na konferenciji su predstavljeni i vizuelni identiteti i iskustva drugih zemalja u procesu nacionalnog brendiranja, pa je o znaku nacionalnog brenda Republike Slovačke Good Idea Slovakia govorio Generalni direktor u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Slovačke Radomir Bohač, dok je vizuelni identitet znaka I Feel Slovenia predstavila podsekretarka u Odjelu za promociju i komunikacione projekte u Vladi Republike Slovenije Polona Prešeren. Njihovo iskustvo i modeli brendiranja ovih država su od velikog značaja za Crnu Goru.

Na početku Konferencije predstavljena je i naučna publikacija sastavljenu od radova prezentovanih na Prvoj konferenciji o nacionalnom brendiranju koja je održana u Kolašinu početkom ove godine. U nastavku će biti obrađeni segmenti koji daju poseban doprinos u procesu razvoja nacionalnog brenda, a to su, pored elemenata vizuelnog identiteta, nacionalna kuhinja i nacionalni brend, zatim uticaj događaja na izgradnju nacionalnog brenda, dok će u završnom dijelu Konferencije biti riječi o brendiranju destinacije u funkciji izgradnje nacionalnog brenda.

Send this to a friend