Ekonomija

Nadzor inspekcija efikasniji, izdato oko četiri hiljade prekršajnih naloga

Ona je kazala da je do 15. jula urađen presjek i da je od ukupog broja pregleda obavljeno 5,9 hiljada redovnih, 1,53 hiljade kontrolnih i 1,49 hiljada inicijativa, prenosi Mina-business.

“Utvrđeno je 5,32 hiljade nepravilnosti, a izrečene su mjere ukazivanja u 2,12 hiljada slučajeva i izdato 3,98 hiljada prekršajnih naloga u iznosu od 1,34 miliona eura”, rekla je Orban na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je podnijeto 37 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, jedna krivična prijava, 36 rješenja o pečaćenju objekata, pri čemu su uklonjena dva objekta. 

“Od 36 rješenja o pečaćenju objekata koja su donešena u prethodnom periodu, svi su otklonili nepravilnosti i oni su otvoreni”, navela je Orban koja je i šef Koordinacionog tijela za praćenje ljetnje turističke sezone. 

Ona je podsjetila da je Koordinaciono tijelo, koje je počelo da radi 1. maja, usmjereno na zaštitu i bezbjednost ljudi, legalnog prometa robe i usluga, nelegalnog zapošljavanja, kao i zaštitu prostora i životne sredine.

“Koordinaciono tijelo je organizovalo Turističku, Tržišnu, Inspekciju rada, Zdravstvenu, Sanitarnu, Inspekciju zaštite prostora i za morsko ribarstvo. Njima se pridružuju po potrebi i druge inspekcije”, rekla je Orban.

U inspekciji, kako je precizirala, učestvuje oko 100 inspektora, čiji su prioritet objekti privremenog karaktera i djeluju u šest primorskih opština – Baru, Ulcinju, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, kao i sjevernim opštinama Kolašinu i Žabljaku.

“Ove godine je novina saradnja sa Poreskom upravom PU i Ministarstvom unutrašnjih poslova u dijelu kontrole zapošljavanja stranaca. Sa PU je dogovoreno da pošalju spiskove stranaca koji nijesu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje”, navela je Orban. 

Ona je precizirala da su u periodu od januara do juna dobili spisak od 1,57 hiljada stranaca koji su zaposleni kod 385 poslodavaca. Do polovine jula, inspektori rada su prekontrolisali 137 subjekata kojim su izdate 562 dozvole, pri čemu 122 osobe nijesu prijavile socijalno osiguranje.

Pomoćnica direktora, Rada Marković, kazala je da je ove godine, nakon donošenja Zakona o strancima, organizovaniji nadzor u toj oblasti. 

“Saradnja sa PU i Ministarstvom unutrašnjih poslova se dobro organizuju. Nadzor je efikasniji i upoređujući podatke, može se konstatovati da je stanje ove godine bolje nego prošle”, dodala je Marković.

Orban je rekla da je novina i u uslugama pružanja raftinga, gdje nemaju kažnjavanje u tom dijelu usluga, jer su svi subjekti koji se time bave pribavili odobrenje od lokalne uprave na Žabljaku i Plužinama.

Prema njenim riječima, Odsjek za zaštitu prostora je od juna do 20. jula u primorskim opštinama obavio 563 nadzora, donijeto je 41 rješenje o uklanjanju privremenih objekata u zoni morskog dobra koji su postavljeni mimo plana, 29 rješenja o pečaćenju objekata i izdato je šest prekršajnih naloga.

“U privremenim objektima uzeto je ukupno 180 uzoraka hrane, od čega je neispravno bilo njih 16 odsto i 182 brisa na kontolu čistoće, od čega neispravno 28 sa povećanim brojem bakterija, što je mnogo bolje nego u istom periodu prošle godine”, rekla je Orban.

Higijena u ugostiteljskim objektima se, kako je dodala, dosta poboljšala. 

“Sarađujemo i sa Upravom policije, naročito u dijelu kontrole plovila i vožnje skutera. U Budvi je procesuirano osam nelegalnih izdavanja skutera u prethodnih 15 dana”, zaključila je Orban.

Send this to a friend