Ekonomija

Nagli pad cijene nafte

Izvještaj narudžbina trajnih baznih dobara u koje nijesu uključeni avioni pokazao je tokom januara rast od 0.2 odsto u odnosu na decembar što je bilo bolje od prognoze ekonomista što se pozitivno odrazilo na dolar i time uticalo na nagli pad valutnog para. EUR/USD. Tokom evropskog trgovanja ovaj valutni par pao je 1.03 odsto.

Rast dolara uslijed dobrih rezultata narudžbina trajnih dobara u SAD-u uticao je da cijena zlata padne početkom američkog trgovanja. Noćašnji rast cijene zlata do koga je došlo zbog izjave Janet Yellen da prema dosadašnjim ekonomskim rezultatima u SAD-u kamatne stope vjerovatno neće biti povećavane sredinom godine kako se ranije najavljivalo skoro je prepolovljen rastom dolara.

Tokom evropskog trgovanja cijena ovog plemenitog metala ostvarila je ukupan rast od 0.80 odsto.

I na cijenu sirove nafte se negativno odrazilo jačanje dolara koja je pred kraj evropskog trgovanja naglo pala. Ipak nakon što je tržište apsorbovalo pozitivne ekonomske izvještaje objavljene u SAD-u cijena je počela da se oporavlja. Jučerašnji vladin izvještaj pokazao je da su zalihe nafte u SAD-u porasle 8.42 miliona barela.

Tokom evropskog trgovanja cijena sirove nafte pala je 2.67 odsto.

CdM u saradnji sa FX liderom prenosi dešavanja sa svjetskog finansijskog tržišta.

Send this to a friend