Ekonomija

Narednih dana počinje gradnja Vjeternika

 

Ministarstvo održivog razvoja prije dva dana izdalo je dozvolu za izgradnju tunela Vjeternik koji se, uz most Moračica, smatra najzahtjevnijim objektom na čitavom putu Bar – Boljare.

Neki pripremni radovi na izgradnji tunela već su obavljeni, a narednih dana počeće i intenzivni. I danas je jedna grupa kineskih radnika na Vjeterniku izvodila radove na predusjecima i portalima.

U Ministarstvu saobraćaja i kineskoj kompaniji CRBS i dalje ne otkrivaju kada će krenuti glavni radovi na tunelu, ali sasvim je izvjesno da će to biti narednih dana.

Pošto je u pitanju autoput, gradiće se dva uporedna tunela, jedan dužine oko 2.850, a drugi 3000 metara.  Kinezi su glavni izvođač, a kao podizvođači biće angažovane kompanije iz Crne Gore i Hrvatske.

Stručnjaci nerado daju prognozu do kada će biti završen tunel Vjerenik, koji se nalazi na 19. kilometru glavne dionice od Smokovca do Mateševa. Procjena je ipak, da će to biti za dvije do dvije i po godine.

Televizija Crne Gore saznaje da su analize pokazale da su dvije trećine terena, kroz koji će se kopati tunel Vjeternik, eksta povoljnog sastava, a jedna trećina nešto slabijeg.

Send this to a friend