Ekonomija

Neki investitori se samoproglasili učesnicima projekta 1000+

Na današnjoj sjednici Projektnog odbora 1000+, između ostalog, usvojen je Poslovnik o radu, potvrđeno imenovanje predsjednika i potpredsjednika Projektnog odbora, potvrđena lista komercijalnih banaka, te otvorene pristigle ponude građevinskih kompanije za učešće u Projektu.

Projektni odbor je otvorio i pregledao za sada pristigle ponude iz Podgorice, Ulcinja i Bijelog Polja.

“S obzirom da su pojedini investitori sami sebe proglasili zvaničnim učesnicima projekta 1000+, bez prethodne konačne odluke Projektnog odbora, obavještavamo javnost da će Projektni odbor nakon prispijeća svih ponuda građevinskih kompanija, nakon 26. februara, razmatrati svaku ponudu pojedinačno i donijeti odluku o konačnoj zvaničnoj listi građevinskih kompanija koje će učestvovati u projektu 1000+, shodno uslovima utvrđenim Odlukom i Javnim pozivom za investitore”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Projektni odbor podsjeća sve investitore na osnovni cilj projekta, a to je obezbjeđenje pristupa socijalnom stanovanju građanima sa srednjim i nižim primanjima koja po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu. 

“Imajući u vidu da su svi ostali elementi projekta prilagođeni građanima sa srednjim i nižim primanjima, odnosno kamatna stopa 3,99 odsto koja je za dva odsto povoljnija od tržišne, učešće koje iznosi  pet odsto u poređenju sa do 20 odsto koje banke inače traže, obrada kredita u iznosu do 0,5 u odnosu na 1-1,50 odsto tržišno, sniženje notarskih usluga od 50 odsto i niže premije osiguranja imovine i lica, očekujemo od strane investitora da ponude usklade sa principima i ciljevima projekta, odnosno da ponude cijene niže od dosada nuđenih na tržištu”, navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu apeluju na investitore koji su unaprijed objavili ponude i neovlašćeno koriste logo-e ministarstva, CEB-a i Projekta, bez konsultacije i odobrenja, da ih uklone i ne koriste, kako bi izbjegli negativne posljedice koje bi mogle nastupiti usljed zakonom predviđenih procedura.

Send this to a friend