Ekonomija

Na primorju pala tražnja stanova: U modi je Siti kvart

Iz agencija za nekretnine poručuju da su cijene i prodaja stanova u Podgorici posljednjih godina na približno istom nivo, dok je na primorju došlo do pada tražnje.

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori je veća za 0,7 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u trećem kvartalu u Podgorici je iznosila 1,14 hiljada eura, u Baru 1,5 hiljada eura, u Budvi 942 eura i u Nikšiću 550 eura.

Podaci Monstata o cijeni stanova u Budvi se, međutim, razlikuju od podataka koje su Pobjedi dostavili predstavnici agencija za nekretnine.

Prema podacima budvanske agencije “Gold agent” prosječna cijena stana na području budvanske rivijere iznosi od 1.400 do 1.600 eura po kvadratu.

Menadžer te agencije Vladan Stanišić naveo je da se cijene u centru Budve kreću od 2.000 eura pa na više, dok je u udaljenijim naseljima budvanske opštine raspon cijena od 1.200 do 1.400 eura po metru kvadratnom.

On je dodao da cijene pojedinih stanova u Bečićima dostižu 3.000 do 3.500 eura po kvadratu.

Direktorica podgoričke agencije “Iva nekretnine” Mira Radović navela je da su se u Podgorici cijene stanova ustalile na istom nivou u zadnje dvije-tri godine.

“Traže se uglavnom stanovi u novogradnji, a najveće interesovanje je za stanove na Starom aerodromu i u Siti kvartu”, kazala je Radović.

Prema njenim riječima cijena stanova na Starom aerodromu se kreće oko 1.000 do 1.050 eura po kvadratu.

“U zadnje vrijeme imamo veliku potražnju za stanovima na Starom aerodromu. Pretpostavljam da ljudi za cijenu od 1.000 eura po kvadratu dobijaju sjajan kvalitet”, saopštila je Radović i naglasila da su njihovi klijenti, ipak, najviše zainteresovani za stanove u blizini šoping mola Delta.

“Stanovi u tom kvartu se prodaju po prosječnoj cijeni od 1.200 eura po kvadratu”, precizirala je Radović.

Ona je dodala da je mali broj klijenata zainteresovan za starogradnju, jer većina tih stanova zahtijeva adaptaciju.

“Imali smo stanove u starogradnji koji su prodavani i po 600 eura po kvadratu, ali u dijelu grada preko Morače cijena tih stanova se kreće od 1.100 do 1.200 eura”; kazala je Radović i objasnila da cijena stanova zavisi od brojnih parametara, kao što su lokacija, veličina i spratnost.

“Što je manji stan to je veća cijena po kvadratu”; istakla je Radović i prognozirala da će cijena stanova u Podgorici biti na ovom ili na višem nivou.

“Građani prodaju stanove na sjeveru i primorju i kupuju ih u Podgorici, tako da uvijek postoji potražnja za stanovima u glavnom gradu. Nama je u interesu da se cijene smanjuju, jer bi imali više posla, ali ponekad dođemo u situaciju da nam fali stanova”; izjavila je Radović.

U agenciji “As promet” smatraju da u ovoj godini prodaja stanova u Podgorici nije opala.

“Možda je bila čak i malo bolja prodaja, od kada je krenula akcija „hiljadu plus“, nakon koje su se građani malo aktivirali i više zainteresovali za kupovinu stanova”, kazali su iz te agencije.

Prema podacima “As prometa“ cijene novih stanova u glavnom gradu se kreću od 900 do 1.600 eura po kvadratu, zavisno od lokacije i veličine stana, dok se cijena u starogradnji kreće od 700 do 1.000 eura.

Fale kupci iz Rusije

Stanišić je ocijenio da je, ove godine prodaja stanova na Crnogorskom primorju bila loša.

“Dosta nam fale klijenti iz Rusije, sve ih je manje i manje”, kazao je Stanišić.

On smatra da ne može doći do pada cijena stanova u narednom periodu.

“Cijene stanova ne mogu biti niže zbog cijena zemljišta i komunalnih usluga, tako da postoji vrlo malo prostora za spuštanje cijena stanova i smatram da do toga neće doći”, zaključio je Stanišić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
chjjht
Gost
chjjht

gluposti, nerealna slika ,
gluposti, nerealna slika ,

Stalo
Gost
Stalo

Cijene na primorje su
Cijene na primorje su nerealne,jer niko ne kupuje stanove.Kad dođu na 900 eura počeće blagi porast kupovine,a onda će dalje da padaju do realnih 800. Do tada stanovi i zgrade će da zvrje prazni i da propadaju.

Anonimni
Gost
Anonimni

Sto nisu tamo otvorili doskot
Sto nisu tamo otvorili doskoteku no ovdje u center vibrira citav grad.Ko im Dade dozvolu.

Anonimni
Gost
Anonimni

Studentu, jos malo studiraj.
Studentu, jos malo studiraj.
Ne postoji ponuda u Niksicu u novogradnji 550€ po m2, a tek ne postoji prosjek 550€. Krece se od 650 do 850€. Svi stanovi koji su bili slobodni su ponudjeni na 1000+ i nije bilo cijene ispod 650€/m2.

Anonimni
Gost
Anonimni

Monstat nema veze saMonstat nema veze sa realnoscu. Njima u BD izadnje prosjek 950 e jer je zavrsena zgrada solidarnosti gdje su prodavani stanovi po 700 e A na normalnom trzistu su ostali stanovi i dalje od 1500-3000 e i njima prosjek 950. To je kada slijepo gledas statistiku a ne realnost. Ali bolje bi bilo da se neko pozabavi… Više »

Student
Gost
Student

Monstat objavljuje prosjecne
Monstat objavljuje prosjecne cijene stanova u novogradnji po kojima su stanovi prodati, a ne po kojima ih neko nudi.

Anonimni
Gost
Anonimni

Била сам у компанији *******.
Била сам у компанији *******. Нуде ми голубарник у Сити Кварту за 1200 еура по квадрату. Какво понижавање муштерија?!

Anonimni
Gost
Anonimni

Ponizavanje je kad neko pise
Ponizavanje je kad neko pise cirilicom 2016. godine na internetu. A cijene su takve kakve su, njih diktira trziste a trziste je svakako liberalnija rabota od SPC i DF-a.

Toni
Gost
Toni

Tehnologija u 2016-oj je,Tehnologija u 2016-oj je, između ostalog i spoj različitosti, kao i njihovo jedinstvo. Milioni pišu slogovnim pismima (raspitaj šta je to, očigledno ne znaš), pa to niko ne smatra “ponižavanjem”. Takve opaske su produkt nacionalne i vjerske ostrašćenosti, a ove, opet, rezultat neznanja i najčešće kompleksa. Iz te perspektive su u mom selu čobani posmatrali prirodnjaka koji… Više »

@Anonimni
Gost
@Anonimni

Ponižavajuće je ako nekome
Ponižavajuće je ako nekome smeta ćirilica na portalu države u kojoj je ćirilica u najmanju ruku ravnopravno pismo.

Anonimni
Gost
Anonimni

Na Cetinju – u CrnojevićaNa Cetinju – u Crnojevića štampariji, koju je poslednji srednjovjekovni gospodar Zete Đurađ Crnojević prenio sa Oboda u Cetinjski manastir – štampan Oktoih prvoglasnik, prva ćirilična štampana knjiga Južnih Slovena. Štampanje ove prve crnogorske inkunabule, bogoslužbene knjige, započeto je u zimu 1493, a završeno 4. januara 1494. godine.-MONTENEGRINA- I nije to prva stampana ćirilična knjiga na… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Odlicno sto si nas podsjetioOdlicno sto si nas podsjetio na 1494. U vrijeme kad su u Crnoj Gori stampane knjige na crnogorskom jeziku (pa cirilicom ili latinicom manje je vazno), u Srbiji su u manastirima govorili i pisali nekakvom rusko-crkvenoslovenskom redakcijom staroslovenskog. Kazem u manastirima jer im je ostatak zemlje bio nepismen, kao sto je i danas. Recimo kad je… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Али 1200 еура за голубарник?
Али 1200 еура за голубарник? Зар то ипак није мало много?

Anonimni
Gost
Anonimni

U siti kvartu nema
U siti kvartu nema golubarnika. Golubarnici su prisutni u drugim djelovima grada, radi se o dogradjivanim prostorijama na vrhovima zgrada, toga u siti kvartu nema. A o tome je li cijena realna ili nije najbolje sudi trziste a vi nazovite pa pitajte koliko ima neprodatih stanova.

Anonimni
Gost
Anonimni

Госпођице. Станови у вашој
Госпођице. Станови у вашој фирми нијесу продати, већ само резервисани за ваше “пријатеље”. Мислили сте да сам добила ваучер од 1000+ станова па сте хтјели да ми увалите голубарник за 1200 еура/м2. Е па голубарник продајте некоме другоме.

Anonimni
Gost
Anonimni

Kako nije sramota ljude iz Mo
Kako nije sramota ljude iz Monstata ovo da napisu, a i vas da prenesete? U Nk je preko projekta 1000+ bilo prijavljeno 47 stanova, od kojih je najjeftiniji bio 650€, a vama je prosjek 550€, a inace je “ogromna” ponuda stanova u Nk, posto je u zadnjih 5 godina napravljeno 5 zgrada.

Send this to a friend