Ekonomija

U okviru projekta 1000+ stanova građanima dodijeljeno još 166 vaučera

Gvozdenović je, na ceremoniji uručivanja vaučera, saopštio da je projekat Hiljadu plus dao jednu posebnu dimenziju odnosa prema građanima Crne Gore koji žele da na transparentan i pravičan način i pod najpovoljnijim uslovima riješe stambeno pitanje, prenosi Mina-business.

“Očekujem da na dobroj platformi, koju smo sada napravili, realizujemo projekat i tokom naredne godine”, rekao je Gvozdenović.

On je kazao da očekuje da u ovoj godini preko 1,2 hiljade građana obezbijedi novi dom.

“Čini mi se da smo se u Vladi jako dobro organizovali i formirali jednu ozbiljnu organizacionu strukturu koja na transparentan način građane vodi do riješavanja stambenog pitanja”, naveo je Gvozdenović.

Prošle sedmice je uručeno 68 vaučera prioritetnim ciljnim grupama.

Gvozdenović je rekao da je od tog broja skoro 40 ljudi već sklopilo predugovore sa građevinskim firmama.

Prioritet u ostvarivanju prava na rješavanje stambenog pitanja imale su ciljne grupe koje čine samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom ili dijete sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Građani su u obavezi da, u roku od 60 dana od dobijanja vaučera, potpišu ugovor o kreditu sa bankom, odnosno kupoprodajni ugovor sa građevinskom kompanijom.

Građani su u projektu podnijeli ukupno 723 aplikacije, od čega je 49 odbijeno po više različitih osnova, a od ukupno 674 odobrene apklikacije, u prvoj fazi biće dodijeljeno 400 vaučera, dok će 274 biti na listi čekanja.

Uručivanje vaučera preostalim dobitnicima trebalo bi da se obavi u petak.

Građani su bili podijeljeni u nekoliko grupa, među kojima su prioriteti, zaposleni u javnoj upravi, mladi bračni parovi do 35 godina starosti i ostali.

U projektu je učestvovalo 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope CEB, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke.

Projekat građanima omogućava uštede uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

Send this to a friend