Ekonomija

Uz konstruktivan pristup do najbolje prakse

Uvodno izlaganje na temu “Homogenizacija razvojnih faktora u turističkom sektoru” održaće ministar Branimir Gvozdenović. U uvodnoj sesiji učestvuje i Kristian Posa, ambasador Mađarske, kao i Ioannis Markogiannis, predstavnik kompanije Adriatic Properties, koja je generalni pokrovitelj FREI 2016. Izložbu će obići i predsjednik Vlade Milo Đukanović. Po pozivu organizatora, predavanja će održati Armando Peres (OECD), Ben Martin (AECOM Economics) i Dejan Ljevnaić (Skijališta Srbije). 

FREI je tematska, multidisciplinarna manifestacija, problemski usmjerena na razvoj investicija u nekretnine, sa fokusom na turistički sektor. Ciljnu grupu čine investitori i komercijalne kompanije u real estate sektoru, reprezenti državne i javne uprave, predstavnici međunarodnih institucija, kao i stručna javnost. Skup se održava pod patronatom predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića i uz programsko partnerstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma. Očekuje se više od 300 učesnika iz čitavog regiona. 

 

Dragana Čenić, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostorom, objašnjava kakav je značaj Festivala investicija i nekretnina.

“Prije svega, željela bih da naglasim da smo kao programski partner festivala veoma ponosni na činjenicu da renomirane kompanije i inostrani eksperti posjećuju Crnu Goru i FREI već sedam godina. Kontinuitet festivala govori i o njegovom značaju i kvalitetu. Programom Festivala su obuhvaćene razne teme koje se odnose na razvoj investicija u nekretnine, privlačenje stranih investitora sa posebnim osvrtom na uticaj turizma. Očekujem veliku posjećenost iz cijelog regiona, kao i veoma interesantne diskusije i panele. Svi zainteresovani imaju priliku da posjete sajt festivala www.freitime.com gdje mogu pronaći Agendu festivala, kao i sve aktuelnosti vezane za ovogodišnji FREI”, kazala je ona. 

Na jednoj od tribina Čenić će se naći u ulozi moderatora. Tema je, kaže ona, jako aktuelna za crnogorsku javnost, a radi se o održivom strateškom planiranju u funkciji valorizacije potencijala i očuvanja resursa na crnogorskoj obali  – Prostorni plan posebne namjene obalnog područja.

Jedna od učesnica na FREI tribini jeste Anka Mrak Taritaš, predsjednica Odbora za prostorno uređenje Hrvatskog Sabora, od koje ćemo imati priliku da čujemo kako Hrvatska riješava ovu problematiku.

Pored nje učesnici tribine biće Ružica Herceg iz kompanije Horwath HTL, Branislav Gregović, predsjednik Savjeta za uređenje prostora i Slobodan Bobo Mitrović, arhitekta.

“Smatram da su učesnici veoma kompetentni da govore na ovu temu i sigurna sam da će ova tribina kao završna na ovogodišnjem FREI-u izazvati veliko interesovanje. Cilj Ministarstva jeste da upravo na ovakav, do kraja transparentan način, raspravimo sve elemente ovog izuzetno značajnog planskog dokumenta, jer, deklarativno se, svjedoci smo toga, često svi slažemo da treba štititi prostor, ali kada se ta tematika tiče lično nas ili naših bližnjih, onda odmah kažemo – „a kako je on tada i tada mogao to i to.“ Tema nije jednostavna, tema nije jednoznačna, ali zaista mislim da uz konstruktivan pristup idemo ka jednom rješenju koje je na nivou najbolje prakse u Sredozemlju i koja se temelji na principima održivog razvoja. Naravno, kao što sam istakla, ovo je samo jedna od tema na FREI-ju, sigurna sam da za profesionalce iz svijeta nekretnina, ostaje mnogo interesantnih tema koje mogu upotpuniti njihova znanja i zadovoljiti njihovu znatiželju”, istakla je ona.

Send this to a friend