Ekonomija

Neksan precizirao ponudu za kupovinu Boksita: Koncesije na rudna nalazišta nijesu uslov

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, potvrdio je agenciji MINA-business da koncesije nijesu uslov ponude dostavljene za kupovinu imovine Rudnika boksita neposrednom pogodbom, koju je Odbor povjerilaca razmatrao u petak na sjednici u Podgorici i zatražio pojašnjenje određenih djelova.

U pojašnjenju je navedeno da u ponuđenu kupoprodajnu cijenu od preko pet miliona eura ne ulazi iznos od 600 hiljada, već je Neksan ta sredstva namijenio radnicima koji odlaze u penziju bez ikakve otpremnine.

Odbor povjerilaca i stečajna uprava, kako je precizirano, nemaju nikakva prava po osnovu tih sredstava.

“Nadamo se da je sada naša ponuda jasna i uređena kako je traženo. Ukoliko bude prihvaćena, spremni smo da odmah potpišemo kupoprodajni ugovor. Novac je obezbijeđen i biće isplaćen u roku od 30 dana“, kazao je Davidović.

Suštinsko u ponudi je da radnici neće biti oštećeni, već bi Neksan prema njima izmirio sve obaveze, a znatna dodatna sredstva bila bi uložena i u obnovu dotrajale mehanizacije i kopova. 

Neksan je organizovao proizvodnju u Boksitima i isplaćivao zarade do 21. aprila, kada im je prestao dva puta produženi tromjesečni Ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji.

U Boksitima od izlaska Neksana nema proizvodnje, a svih 312 radnika je na odmoru uz minimalno primanje od 193 eura. 

Send this to a friend