Ekonomija

Nema zahtjeva za ulazak nove banke

Iz bankarskih krugova je procurila glasina da se očekuje da do kraja ove godine još jedna banka dostavi zahtjev ili dobije licencu za rad. Ne pominje se o kojoj banci se radi, ali se priča da bi ona, takođe, bila sa većinskim stranim kapitalom, piše Pobjeda.

Nije ovo jedina glasina u posljednje vrijeme. Nedavno se govorilo da će biti i statusnih promjena banaka u Crnoj Gori. Pobjedi su tada iz Centralne banke kazali da nemaju nijedan zahtjev za statusne promjene banaka, ali nijesu isključili da ih neće biti, jer je to, kako su objasnili, normalna pojava u svim tržišnim ekonomijama. Njih je, kako su kazali, bilo u prošlosti u Crnoj Gori i realno je očekivati da će ih biti i u budućnosti.

Govorilo se, podsjetimo, da OTP banka, vlasnica Crnogorske komercijalne banke, uskoro kupuje NLB Montenegro i da su pregovori oko preuzimanja Sosijete ženerale banke u toku.

Odmah nakon toga informaciju da OTP kupuje ove dvije banke demantovali su i iz slovenačke centralne NLB i Sosijete ženerale Montenegro. Te informacije su nazvane čistim glasinama.

 

U Crnoj Gori posluje 15 banaka koje su za pola godine ostvarile profit od 14,1 milion eura. Uskoro bi trebalo da budu poznati i rezultati poslovanja i za devet mjeseci. Devet banaka je za pola godine imalo pozitivan finansijski rezultat od 16,1 milion eura, dok je šest banaka bilo u minusu od 2,1 milion eura.

Send this to a friend