Ekonomija

Nema zainteresovanih za kupovinu Metalca

Stečajni upravnik, Saša Zejak, kazao je na otvaranju ponuda u Privrednom sudu da se tender proglašava neuspješnim i da će u narednih par danas biti raspisan novi oglas, prenosi agencija MINA-business.

Na prodaju su bile ponuđene nepokretnosti po ukupno procijenjenoj vrijednosti od 3,79 miliona eura i pokretnosti po cijeni od 2,61 milion eura.

Nepokretnosti čine zemljište, odnosno 11 parcela ukupne površine 36 hiljada metara kvadratnih, čija je ukupna vrijednost 1,29 miliona eura.

Prodaju se i objekti po cijeni od 2,48 miliona eura, koje čine hale mašinske obrade i bravarske radionice, nova hala, upravna zgrada, portirnica, plinska i kompresorska stanica i kotlarnica.

Nepokretnosti čine i saobraćajnice unutar proizvodnog kompleksa, koje se prodaju za 13 hiljada eura i ograda oko proizvodnog kompleksa koja se prodaje po cijeni od 9,75 hiljada Eeura.

Pokretnosti ponuđene na prodaju čine repromaterijal, rezervne djelove, HTZ opremu, kancelarijski material čija je procijenjena vrijednost 95,72 hiljade eura, alat i pribor koji se prodaju za 35,12 hiljada eura, nedovršena proizvodnja i gotovi proizvodi po cijeni od 40,13 hiljada, investiciona ulaganja čija je vrijednost 416,22 hiljade i oprema koja se prodaje za 2,02 miliona eura.

Privredni sud uveo je početkom godine stečaj u Montavar Metalac.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura. Naziv preduzeća tada je promijenjen u Montavar Metalac. 

Preduzeće je u tom periodu zapošljavalo 120 radnika, kojima su redovno isplaćivane zarade od oko 400 eura u prosjeku, a proizvodi te firme su se izvozili na tri kontinenta. 

Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Iako je Vlada vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona eura, on nije isplatio dug radnicima.

Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono-razvojnom fondu. Radnici su u nekoliko navrata protestovali i štrajkovali glađu zbog duga iz radnog odnosa koji im nije plaćen.

Send this to a friend