Ekonomija

Neozbiljne izjave neće uticati na tok stečaja u Boksitima

On je, u intervjuu Dnevnim novinama kazao da nije realno očekivati da će kompanija Uniprom metali zaposliti sve radnike, prvenstveno one koji su bili angažovani u administraciji, ali i apelovao na rudare da budu strpljivi i sačekaju poziv novog vlasnika.

„U skladu sa odredbama Zakona o stečaju, novi vlasnik će preuzeti imovinu na upravljanje. Ono što je javnosti manje poznato jeste da je rudnik u izuzetno lošem stanju i da sada ne postoji mogućnost da se proizvodnja organizuje bez kvalitetne i obimne sanacije. Pod tim prije svega mislim na sanaciju kopova koji su, zbog nestručnog i neodgovornog korišćenja, u veoma lošem stanju. Trenutno nije bezbjedno eksploatisati rudu iz njih jer rudnici nijesu etažirani. Da bi kopovi bili bezbjedni neophodno je sprovesti sve radnje kojima će se garantovati sigurnost radnika, koja bi bila potvrđena i komisijskim izvještajem nadležnih državnih organa“, kazao je Jovanić.

Prema njegovim riječima neophodno je obnoviti jamske instalacije, provesti nova geološka istraživanja i izraditi geološke mape, obnoviti opremu i mehanizaciju. 

„To je ozbiljan i odgovoran posao koji iziskuje izuzetno velika novčana sredstva, prije svega jer se radi o bezbjednosti rudara i rudnika. Stečajni dužnik nije mogao da izvrši taj posao zato što nema materijalnih mogućnosti, a ni ljudskih resursa. Sve će to biti primaran zadatak novog vlasnika, jer tek nakon obezbjeđenja uslova za rad koji garantuju bezbjednost rudnika i rudara, sanacije rudnika i cjelokupne opreme, novi vlasnik može početi sa eksploatacijom. Svako počinjanje eksploatacije prije obezbjeđenja tih uslova, predstavlja veliki rizik, kako za poslodavca, tako i za rudnik i rudare“, dodao je on.

Jovanić je rekao da mu je stečajni upravnik saopštio da je novi vlasnik predložio da mu se dostavi spisak svih radnika koji su iskazali spremnost da rade, sa opisom njihovih stručnih kvalifikacija. 

„To govori o interesovanju novog vlasnika da zaposli radnike i ponudi im novi angažman. Svakako da nije realno očekivati da budu uposleni svi radnici, tu prije svega mislim na radnike koji su radili u administraciji, a kojih je znatan broj. U svim razgovorima sa predstavnicima sindikalnih organizacija Boksitata ukazivao sam da će se ovom pitanju posvetiti dužna pažnja, a sve u interesu radnika. Stoga, apelujem na radnike da imaju strpljenja i sačekaju poziv novog vlasnika“, naglasio je Jovanić.

On smatra da nema potrebe za javnim istupima, prijetnjama i najavom radikalnih iskazivanja nezadovoljstva, već su potrebni strpljenje i dijalog koji će, kako vjeruje, dovesti do rješenja koja će biti u interesu, kako radnika, tako i novog vlasnika. 

„I radnicima je jasno da rudnik u stanju u kakvom je sada nije bezbjedan da bi u njemu radili, pa me zato čude nastup i izjave, doduše manjeg broja radnika, da bi oni odmah počeli da rade i da postoji investitor koji bi im to omogućio“, rekao je on između ostalog.

Na pitanje da li smatra osnovanim zahtjev za raskid ugovora sa kompanijom Uniprom metali, koji su radnici uputili premijeru i nadležnim ministarstvima Jovanić je odgovorio da to ne može nazvati zahtjevom. 

„Da bi nešto bilo pravno relevantno i da bi to sud mogo tretirati kao zahtjev, ono mora biti pravno utemeljeno i saopšteno sa pravno relevantne adrese koja ima legitimitet to saopštiti. Izjave koji se pojavljuju u medijima i u kojima se traži raskid ugovora su veoma neozbiljne, a oni koji ih saopštavaju su očigledno ili pravno neuki ili ne razmišljaju o svom pravničkom autoritetu i predstavi koju takve izjave mogu da stvore o njima u javnosti. Da bih to javnosti približio, dajem pojašnjenje raskid ugovora sada se ne može tražiti jer on još nije ni zaključen“, naveo je on.

Jovanić je pojasnio da nakon što ugovor bude zaključen, raskid mogu da traže samo ugovorne strane, a to su stečajni dužnik i firma Uniprom metali. 

Send this to a friend