Ekonomija

Nezavisni poslanici: Ne povećavati cijenu goriva dok se ne utvrdi ustavnost Vladine uredbe

Poslanici smatraju da uredba,koju je Vlada donijela u cilju otplate kredita za autoput Bar-Boljare i finansiranja reprezentativnog sporta, nije saglasna sa Ustavom i zakonom.

Oni podsjećaju da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o energetici propisano da način i visina elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene određenih vrsta naftnih derivata i/ili biogoriva, način i rokovi objavljivanja tih cijena i određivanje organa koji ih objavljuje utvrđuju propisom Vlade.

“Osporenu Uuredbu Vlada zasniva na odredbi člana 17 Uredbe o Vladi Crne Gore kojom je propisano da Vlada donosi uredbe, odluke, strategije, deklaracije, rješenja, zaključke i druge akte. Osporena uredba ne sadrži materijalni propis – zakon kojeg je Vlada primijenila u postupku donošenja tog akta”, naveli su u svom prijedlogu Gošović, KaLUĐEROVIĆ, Bojanić, Abazović i Gojković.

Međutim,oni naglašavaju da su naznačene dažbine mogle biti uvedene samo zakonom. A donošenje zakona, u sistemu Ustavom utvrđene podjele vlasti u nadležnosti je Skupštine Crne Gore.

“Takođe iz citiranih odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, kojim je Vlada ovlašćena da svojim propisom utvrđuje način i visinu elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene određenih vrsta naftnih derivata i/ili biogoriva, ni u kom vidu ne proističe ovlašćenje da Vlada tim propisom (predmetnom Uredbom), uvodi naknade koje u skladu sa Ustavom mogu biti uvedene samo zakonom.

Uostalom, svi elementi uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata: ukupne uvozne takse i dažbine, akcize, porez na promet, ekološka naknada i sve ostale dažbine primjenjive po zakonima Crne Gore, prije nego što su naznačenom Vladinom Uredbom predviđene kao element za obračun maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, prethodno su uvedene zakonom”, navodi se u prijedlogu.

Samim tim, kako dodaju nezavisni poslanici, naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, mogla je predstavljati element Vladine Uredbe za obračun maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, samo i u slučaju da je prethodno uvedena zakonom.

Takođe, kako ističu, osporena uredba je mogla je stupiti na snagu danom objavljivanja, samo kada za to postoje razlozi utvrđeni u postupku njenog donošenja.

“Iz sadržaja osporene uredbe ne proizilazi da je Vlada u postupku njenog donošenja utvrdila postojanje razloga da taj akt može stupiti na snagu najranije danom objavljivanja”, naglasili su podnosioci prijedloga za ocjenu ustavnosti Vladine uredbe.

Imajući u vidu da, kako su rekli, uvođenjem ovih naknada već nastupaju negativne štetne posljedice po građane i pravna lica, podnosioci Prijedloga zahtijevaju da Ustavni sud Crne Gore bez odlaganja, donese rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori da u postupku obračuna maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, ne vrše primjenu Vladine uredbe.

“Predlažemo da Ustavni sud Crne Gore donese odluku kojom će utvrditi da uredba Vlade Crne Gore o dopuni uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, nije saglasna sa Ustavom i zakonom i da prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda Crne Gore”, zaključili su nezavisni poslanici.

Send this to a friend