Ekonomija

Niko ne želi Niku

Stečajni upravnik Mladen Marković kazao je u Privrednom sudu da na tender nije stigla nijedna ponuda, prenosi agencija MINA-business.

Predmet prodaje je bila nepokretna imovina, oprema i vozila Mljekare Nika, koja se prodaju javnim nadmetanjem putem prikupljanja pismenih ponuda.

Od nepokretne imovine prodaju se nekretnine razvrstane u nekoliko cjelina.

Po početnoj cijeni od 1,79 miliona eura prodaju se nekretnine koje obuhvataju poslovne zgrade u privredi i energetici, dvorišta, pomoćna zgrada i neplodno zemljište, kao i oprema koju čine linije za proizvodnju mlijeka, pakovanje, pranje ambalaže, proizvodnju i pakovanje maslaca.

Opremu čine i linije za pasterizaciju mlijeka, jogurta, kisjelog mlijeka i pavlake, proizvodnju vazduha, linije rashladne instalacije i oprema koja se nalazi na farmi i kancelarijski namještaj.

Prodaju se i nekretnine upisane u katastarsku opštinu Kočani, ukupne površine 68,48 hiljada metara kvadratnih po početnoj cijeni od 1,2 miliona eura.

Na prodaju je i poslovni prostor površine 69 metara kvadratnih u prizemlju, po cijeni od 30 hiljada eura.

Prodaju se i nekretnine ukupne površine 474 metara kvadratnih, koje čine katastarske parcele površine 451 metar kvadratni i 23 metra kvadratna, po prirodi dvorišta, po početnoj cijeni od 43,4 hiljade eura.

Prodaju se i nekretnine katastarske opštine Straševina površine 21,67 hiljada metara kvadratnih, odnosno katastarske parcele po prirodi njive, kao i zemljište ukupne površine 2,93 hiljade metara kvadratnih, po početnoj cijeni od 357,65 hiljada eura.

Na prodaju je ponuđeno i 25 vozila po ukupnoj početnoj cijeni od 97,74 hiljade eura.

Odbor povjerilaca Mljekare Nika početkom avgusta nije prihvatio plan reorganizacije, zbog čega je u tom preduzeću proglašen bankrot.

Stečaj u Niku je uveden u martu, a prema Zakonu o stečaju, ukoliko se za tri mjeseca ne usvoji plan reorganizacije proglašava se bankrot i prodaje imovina, nakon čega se namiruju povjerioci po isplatnim redovima.

Uvođenje stečaja tražio je vlasnik Mljekare Aleksandar Božović, a od marta je 70 radnika na Birou rada.

Mljekari su u aprilu u krugu fabrike počeli sa danonoćnim protestima.

Proizvodnja u Niki obustavljena je u novembru prošle godine, jer su mjesec ranije njeni kooperanti prekinuli sa isporukom mlijeka koje im Božović nije plaćao više od godinu.

Božović je Mljekaru Nika kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600 hiljada eura je obezbijedio iz kredita.

Send this to a friend