Ekonomija

Nikšić ima potencijal za uzgoj i preradu kineskog ljekovitog bilja

Na području nikšićke opštine postoji potencijal za uzgajanje ljekovitog kineskog bilja, a narednih mjeseci potrebno je dodatno izvršiti odabir raspoloživog zemljišta u državnom vlasništvu pogodnog za uzgoj odabranih ljekovitih vrsta. To je saopšteno  na sastanku potpredsjenika Vlada i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića, koji je zajedno sa predsjednikom opštine Nikšić Veselinom Grbovićem primio delegaciju Kine koja boravi u Crnoj Gori sa ciljem realizacije projekta uzgoja i prerade kineskog ljekovitog bilja u našoj zemlji.

“Na sastanku je razmotrena dinamika aktivnosti na realizaciji ovog projekta koji je proistekao iz Memoranduma o saradnji u oblasti ljekovitog bilja, potpisanog na nivou vlada Crne Gore i Kine, krajem prošle godine na samitu u Rigi. Projekat u Crnoj Gori je prvi na kome je kineska Vlada konkretizovala aktivnosti na realizaciji sporazuma koje je Kina postpisala u Rigi sa zemalja centralnoistočne Evrope, u okviru Inicijative 16+1”, saopšteno je iz ovog resora.

Delegaciju iz Kine, kako dodaju, činili su predstavnici provicnije Sečuan, eminentni načunici iz oblasti tradicionalne kineske medicine i predstavnici uglednih farmaceutskih kuća. Kineska delegacija prethodnih dana je, kako dodaju, boravila u opštini Nikšić.

Delegacija je ocijenila da zemljište koje su obišli na području te opštine ispunjava uslove za sadnju kineskog ljekovitog bilja koje se koristi u tradicionalnoj medicini te države.

“Simović istakao je značaj realizacije projekta za valorizaciju zemljišnih potencijala, povećanje proizvodnje i prerade ljekovitog bilja u Crnoj Gori, kao i za uključenost poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore. Ministar je ukazao na mogućnost uspostavljanja mreže kooperantskih odnosa, odnosno uključivanja farmera iz Nikšića i drugih opština u projekat, koji bi mogli na svojim posjedima da proizvode ljekovito bilje i da proizvod plasiraju na tržište na bazi partnerskih odnosa. Takođe je ukazao na značajan potencijal i razvojnu šansu u održivoj eksploataciji prirodne populacije ljekovitog bilja u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Ministar  je, kako navode,  istakao da ovaj projekat može da podstakne i razvoj zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, što bi donijelo i brojne druge razvojne šanse.

“U skladu sa starom kineskom mudrošću „Put od hiljadu milja počinje prvim korakom“, na današnjem sastanku je podijeljeno obostrano zadovoljstvo da su već prvi koraci zajednički napravljeni u realizaciji ovog projekta.  Saglasili su se sa potpredsjednikom u viđenju razvojnih mogućnosti ovog projekta i predložili formiranje zajedničkog ekspertskog tima koji će raditi na odabiru vrsta ljekovitog bilja koje će se uzgajati, kao i na definisanju ostalih aktivnosti na projektu. Iskazali su posebno zadovoljstvo zbog otvorenosti i iskazanoj spremnosti predsjednika Opštine Nikšić i njegovih saradnika za realizaciju ovog projekta”, zaključuju iz ovog resora.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
montanjero1
Gost
montanjero1

Dobro, Kinesko ljekovito bilje, najvjerovatnije da ljekovitog bilja nema u CG, ali postoji drugi problem, valja rabotati, a i ta prerada, bi li bila automatizovana, upri u sustu i masina vrti, a ako je vec tako bili zaposlili Kineze za tu rabotu, jer, kinesko bilje a nasi ljudi, ne bi se razumjeli.

Send this to a friend