Ekonomija

Nikšić: Nova godina donosi i skuplje takse za terase na trotoarima

 

Svi oni koji bi u strogom centru Nikšića, odnosno Ia zoni, da zakupe trotoare radi postavljanja terasa, otvorenog ili zatvoren tipa, od 1.januara će za to morati da izdvoje i do dva puta više novca nego dosad.

Tako će, kako piše Onogošt.me,  za korišćenje prostora na javnim površinama u svrhu formiranja ljetnje terase sa otvorenim šankom, privatnici ubuduće kvadratni metar terase plaćati 22,50 eura mjesečno u Ia zoni, dok će zatvorene terase, ili zastakljeni lokali, kvadrat plaćati 32 eura mjesečno.

Sekretar Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Nebojša Adžić, kaže da su novi obračun komunalnih taksi uveli zbog prevelikog zauzimanja zelenih površina i trotoara, kakav je slučaj sa Njegoševom ulicom.

„Povećali smo cijene jer smatramo da remete gradski ambijent. Ovo uopšte neće biti popularne cijene, ali smisao takse je da se u konkretnim slučajevima uvede red u prostor. Što se tiče ostalih zona zadržali smo postojeće cijene“ , objašnjava Adžić.

Adžić dodaje da je komunalna taksa povećana i za određene objekte koje se nalaze u blizini škola, kao što su na primjer kafane.

„Tu smo tražili da se privremeni objekti, takvog i sličnog tipa, oporezuju 100 odsto više nego prije, pod uslovom da  se nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara od škola“, ističe on i dodaje da će se privremeni objekti na zelenim površinama oporezovati po 50 odsto većoj cijeni nego što je to bio slučaj dosad.

Na udaru će se naći i popularne betonske kućice koje se ne nalze u planu privremenih objekata pošto će se komunalna taksa u tom slučaju biti uvećana za 50 odsto. Cijena kvadrata betonske kućice je 16 eura u Ia zoni, dok je u prvoj duplo manja.

 

Send this to a friend