Ekonomija

Nikšić u prethodnoj godini ostvario dobit od 1,4 miliona eura

Na sjednici Skupštine Opštine, koja je održana bez prisustva opozicije, izuzev jednog odbornika Socijaldemokratske partije SDP, saopšteno je da je taj dobitak iskorišćen za funkcionisanje u prvim mjesecima ove godine.

Sekretar Sekretarijata za privredu i finansije i potpredsjednik Opštine, Đoko Krivokapić, precizirao je da su prihodi iznosili oko 26,5 miliona eura, a rashodi oko 25 miliona, što, kako je ocijenio, jasno pokazuje da se domaćinski radilo.

“Naša misija u prošloj godini bila je da obavimo finansijsku konsolidaciju Opštine, u čemu smo i uspjeli i sada možemo bez straha da razmišljamo o finansijama i projektima”, kazao je Krivokapić. 

Prema njegovim riječima, budžet za prošlu godinu iskazan u procentima iznosio je više od 97 odsto, a najveći prihod od 5,7 miliona eura je iz državnog Egalizacionog fonda. 

Govoreći o tim sredstvima dobijenim od države, Krivokapić je kazao da Nikšiću pripada samo mali dio od onoga što mu je, kako tvrdi, uzeto sistemskim zakonima 2007. i 2008. godine.

On je rekao da je samo od Elektroprivrede EPCG tada po tom osnovu na godišnjem nivou prihodovano sedam miliona eura.

“Imamo toliko jezera na području naše Opštine, a ne prihodujemo skoro ništa, ali nadamo se da će se uraditi dodatna analiza, kako bi se taj prihod značajno uvećao”, rekao je Krivokapić i dodao da su Nikšić i Pljevlja najviše pogođeni tim sistemskim zakonima.

Kada su u pitanju prihodi, on je rekao da je Opština planirala 4,9 miliona od poreza na nepokretnosti, a realizovala 4,76 miliona eura.

Krivokapić je ocijenio da je problem što građani duguju čak 7,8 miliona. 

On je najavio da će ove godine Opština morati da rigidno pristupi tom modelu naplate, jer je dug kompanija i pojedinaca oko deset miliona eura.

Krivokapić je podsjetio da je prošle godine bilo neophodno uraditi rebalans budžeta kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje Opštine i stabilizovale finanasije, zbog čega se kreditno zadužila.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, kazao je da je Nikšić po pitanju kapitalnih investicija najbolji u Crnoj Gori, iako u lokalnoj upravi još nijesu zadovoljni sa tim dijelom budžeta.

Razlog je, kako je objasnio Grbović, što ne žele da kreditno zadužuju Opštinu da bi realizovali investicije.

“Prilikom preuzimanja vlasti kazali smo da nećemo realizovati investicije iz kredita, što smo do sada poštovali, a tako će biti i ubuduće. Investicione projekte uspješno realizujemo putem donacija, IPA projekata, Direkcije za javne radove”, rekao je Grbović.

On je podsjetio da se na Krnovu realizuje jedna od najvećih svjetskih investicija iz oblasti obnovljivih izvora energije – vjetroelektrane, vrijedne oko 120 miliona eura, od čega će se u gradsku kasu sliti značajna sredstva od poreza na nepokretnosti.

Grbović je dodao da je izgrađen olimpijski bazen, zgrada pozorišta, stambena zgrada za raseljene, obilaznica i brojne ključne saobraćajnice. 

“Naredne sedmice, kako je najavio, treba da počne i ranije najavljivana rekonstrukcija gradskog trga, dok se sredinom naredne godine planira da iz državnih sredstava počne rekonstrukcija puta od Nikšića do Cetinja, kako bi se brže stizalo i do Budve”, kazao je Grbović.

On je naveo da ovih dana i EPCG treba da raspiše tender za prevođenje voda Zete u Krupac i Slano, koja je značajna investicija.

“Moramo biti izuzetno zadovoljni na način na koji obezbijeđujemo sredstva za brojne investicione projekte. I dalje planiramo brojne investicije koje treba da budu realizovane”, rekao je Grbović.

Odbornik Demokratske partije socijalista DPS, Veselin Gardašević, ocijenio je da je u nikšićkoj Opštini najintenzivniji period razvoja u poslednjih nekoliko decenija, što je, kako smatra, zasluga domaćinskog upravljanja gradom. 

Odbornik SDP-a, Radovan Perović, pitao je da li će Opština u zakonskom roku isplatiti obaveze prema Ministarstvu finansija s obzirom na ostvarenu dobit od 1,4 miliona eura.

Odbornici su usvojili i izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave, kao i niz tačaka koje se odnose na funkcionisanje nikšićke samouprave.

Send this to a friend