Ekonomija

Niže cijene rominga u regionu od 30. juna

“Sporazum bi trebalo da stupi na snagu 30. juna ove godine. Dakle, imamo ne ukidanje rominga, već snižavanje cijena rominga i postepeno izjednačavanje sa cijenama roming usluga u zemljama Evropske unije, u skladu sa direktivom EU”, rekao je Ljajić.

Kako je dodao, predstoje razgovori sa operaterima mobilne telefonije o načinu kako će se sniziti cijene.

“Moramo da se uskladimo direktivom EU o cijenama roming usluga, s obzirom da su naše cijene i kad govorimo o Internetu, slanju SMS poruka i razgovorima nekoliko puta veće nego u zemljama EU. Dakle, predstoje tehnički pregovori oko detalja vezanih za sprovođenje ovog sporazuma i, drugo, moramo da definišemo dinamiku snižavanja cijena roming usluga, s obzirom da mobilni operatori predlažu da prve godine to sniženje bude manje, jer su već napravili finansijske planove za ovu godinu, a da narednih godina to sniženje cijena bude srazmjerno tome i veće”, objasnio je Ljajić i napomenuo da su prijedlozi regulatora u svim zemljama nešto drugačiji.

Prema njegovim riječima, preostaje da se definišu detalji, odnosno da pokušamo da dođemo do nekog kompromisnog rješenja, da mobilni operatori ne budu apriori protiv ovakvog rešenja i da budu dio ovog procesa.

“Mi smo svakodnevno u kontaktu i ovdje u Srbiji, a naše kolege u drugim zemljama takođe razgovaraju o traženju rešenja za ovu situaciju. U svakom slučaju, cijene roming usluga će biti niže od 30. juna ove godine u ove četiri zemlje”, najavio je Ljajić.

Send this to a friend