Ekonomija

Nova fabrika za preradu mesa: Mogućnost za otvaranje 70 radnih mjesta

Privode se kraju radovi na izgradnji nove fabrike za preradu mesa kompanije “Mesopromet” u Bijelom Polju. Pokretanjem proizvodnje u savremenom prostoru koji se prostire na 5.000 metara kvadratnih, stvara se mogućnost za otvaranje 70 novih radnih mjesta, ali i dalji razvoj individualnih poljoprivrednih proizvođača sa sjevera, kroz sistem otkupa i kooperativa.

Tokom obilaska novoizgrađenog objekta, potpredsjednik Vlade Petar Ivanović izrazio je zadovoljstvo brzinom realizacije projekta.

Riječ je o jednom od pet projekata koji su do sada finansirani iz sredstava Abu Dabi razvojnog fonda.

Ivanović je istakao da je svih pet projekata usmjereno u sjeverni dio Crne Gore i da je riječ o projektima čijom će realizacijom benefite imati građani, poljoprivrednici i ekonomija sjevera Crne Gore.

“Dva od pet projekata se realizuju na prostoru opštine Bijelo Polje, ovaj i mljekara Milkraft u Pavinom Polju. Oba su usmjerena na razvoj prerađivačkih kapaciteta. Time Crna Gora dobija dva moderna objekta za preradu mlijeka i mesa smještena na po 5.000 kvadrata, izgradjena po najsavremenijim standardima”, kazao je Ivanović. 

Očekivanja su, kako je kazao Ivanović, da se pomoću ovakvih projekta generišu ne samo radna mjesta u firmama Milkraft i Mesopromet, nego i dodatna po sistemu kooperativa i kooperanata.

“Mislim da je gospodin Franca do sada pokazao koliko je uspješan u saradnji sa kooperantima. Ali, postoji prostor da ojačamo prve kooperative koje su formirane u Bijelom Polju, konkretno u oblasti stočarstva. Cilj je dalje jačati primarnu proizvodnju, čime stvaramo uslove za razvoj prerade. To je koncept projekta prerade mlijeka u Pavinom Polju, koji će imati kapacitet 60.000 litara dnevno. Sve ovo pokazuje da je Bijelo Polje centar poljoprivrede sjevera i da razvija svoje potencijale i pruža ruku susjednim opštinama kako bi sa tih prostora povukli višak proizvoda, poput mlijeka i mesa”, kazao je Ivanović.

On je istakao da i ovaj projekat demantuje negativne komentare koji su se ranije pojavljivali u javnosti na račun upotrebe sredstava iz Abu Dabija.

 

“Osim ova dva prerađivačka projekta u Bijelom Polju, iz sredstava Abu Dabi Fonda finansirani su i dva projekta iz primarne proizvodnje. To su farma angus goveda na Žabljaku i farma ovaca na Pišču. Peti projekat je peletara Vektre Jakić u Pljevljima. Ovo ponavljam i ističem jer se više puta u medijima govorilo da je projekat sa Abu Dabi Fondom promašen, dodjela sredstava se dovodila u pitanje. Sa zadovoljstvom i u kontinuitetu, ne samo ovih dana, već godinama  oblazim gradove u Crnoj Gori, i tražim ljude poput gospodina France koji su spremni da preuzmu dio rizika na sebe i daju odgovarajući kolateral državi kako bi novac mogao biti povučen i upotrebljen na pravi način. Siguran sam da će projekti poput ovoga biti podsticaj za druge preduzetnike u Crnoj Gori, da svojim idejama i aktivnostima daju doiprinos razvoju poljoprivrede, a time i Crne Gore”, istakao je Ivanović.  

Vlasnik Mesoprometa Hilmija Franca ističe da je poseban podsticaj za realizaciju ove investicije to što su kreditna sredstva bila izuzetno povoljna.

“Ovo je dobar projekat. Završili smo grube radove i u toku je opremanje. Godišnji kapacitet proizvodnje finalnih mesnih proizvoda biće 1.500 tona. Zaposlićemo 70 radnika, ali još vrijednije je što ćemo biti dobar servis poljoprivrednicima sa sjevera Crne Gore. Vjerujem da ćemo kroz otkup uspjeti da animiramo što više poljoprovrednika da prošire i unaprijede svoju proizvodnju”, kazao je Franca.

On je istakao da fabrika u fazi završetka izgradnje i izrazio nadu da će kapaciteti biti u pogonu do kraja godine.  

Send this to a friend