Ekonomija

Novi pad na evropskim berzama

Trgovci pokušavaju da procijene da li će američka Uprava federalnih rezervi Fed podići kamatne stope do kraja godine, prenosi agencija France press.

Akcije njemačkih energetskih kompanija E.ON i RWE su oštro skočile na frankfurtskoj berzi nakon što je studija njemačke vlade pokazala da te firme imaju dovoljno finansijskih sredstava da se izbore sa gašenjem nuklearnih reaktora. 

Anglo-švajcarska multinacionalna kompanija Glenkor saopštila je da planira da proda rudnike bakra u Australiji i Čileu, u okviru napora da smanjiti teret duga koji je uzdrmao povjerenje u tu firmu. Akcije Glenkora, koje su pale 56 procenata ove godine, danas su na Londonskoj berzi dodatno potonule za 6,16 odsto. 

Akcije na evropskim berzama su u petak porasle zbog nagovještaja da kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državamaneće skočiti do naredne godine. Tokom vikenda, međutim, potpredsjednik Fed-a Stenli Fišer naveo je da američka centralna banka očekuje da će se držati plana pooštravanja monetarne politike do kraja godine. 

Na valutnoj berzi, euro je ojačao na 1,1367 sa 1,1359 dolara, koliko je vrijedio sinoć u Njujorku. 

Američka informatička kompanija Del objavila je da je kupila firmu EMC, specijalizovanu za skladištenje podataka, za oko 67 milijardi dolara, odnosno 59 milijardi eura, što tu transakciju svrstava u najveću operaciju spajanja-akvizicije u sektoru visokih tehnologija. 

U svijetlu toga, industrijski indeks Dau Džons je u Njujorku porastao 0,25 odsto na 17.126,45 poena, tehnološki Nasdak 0,26 odsto na 4.842,80 poena, a širi indeks S&P 500 0,9 odsto na 2.016,80 poen.

Send this to a friend